HDZ: Pula je zatočena, a ne uspavana ljepotica

Žužić i Kajfež (G. R.)
Žužić i Kajfež (G. R.)

"Građani su siti svađa i prepucavanja pojedinaca, interesnih skupina, a najviše političara. Puli je potrebno zajedništvo, potrebni su joj kvalitetni i izvedivi projekti i na tome se treba temeljiti razvoj Pule. Neki političari vole prodavati priče za malu djecu, a točno je samo da je Pula ljepotica. Ne uspavana, već zatočena kao taoc osmogodišnje politike koju vode IDS i SDP", rekao je na konferenciji za novinare Zrinko Kajfeš, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a, aludirajući na izjave Peđe Grbina prilikom jučerašnjeg predstavljanja kandidature za gradonačelnika Pule.

Kajfeš ističe, govoreći o koaliciji IDS-SDP, da se ponovno žele prodavati priče za malu djecu, a građanima je nevažno tko je predlagao megalomanske projekte, a tko ih branio.

- Građani svakodnevno ispaštaju zbog osam godina nezdravog odnosa dojučerašnjih koalicijskih partnera i zbog toga Pula iz dana u dan stagnira. Prije je sukob bio prikriven, a sada javno ogoljen, a da nisu svjesni učinjene štete. Problem je što svi dosadašnji projekti nisu bili kvalitetno pripremljeni i na tome treba insistirati. Najbolji je primjer cestogradnja, obilaznica i rotor, gdje su bila osigurana financijska sredstva iz državne blagajne, ali nisu na vrijeme izmijenjeni prostorni planovi. Čudno je da se sada javlja Peđa Grbin koji je bio i u Gradskom poglavarstvu, i u Gradskom vijeću, zaključio je Kajfeš.

Tajnik pulskog HDZ-a Janko Žužić iznio je potom da je izgradnja rotora na ulazu u grad bila planirana još 2005. godine ali prvo nisu izrađene podloge za mijenjanje prostornog plana.

- Potom je na vlast došla koalicija IDS-SDP pa je plan promijenjen tek 2008., a nakon toga se tražio rotor na dva nivoa čija je cijena iznosila 170 milijuna kuna. Sada je odjednom, promjenom državne vlasti, dobar i rotor na jednom nivou, a ostalih sto milijuna kuna rezerviranih za ovaj projekt preusmjeruje se na izgradnju kružnih tokova po cijeloj Istri. Zašto se tim novcem nije nastavila rekonstrukcija obilaznice?, pita se Žužić, ističući da se nepovratno utrošilo osam godina, a isto se ponovilo i za bolnicu, bazen, Brijuni rivijeru, starački dom, za što optužuje gradsku vlast za nekompetentnost.

Na konstataciju da država na čijem je čelu tih godina bio HDZ nije željela financirati projekte u Puli, čelnici pulskog HDZ-a odgovaraju da problem nije bio u državnoj vlasti već nepripremljenim projektima.

- Isto će se dogoditi i s bolnicom kojoj će isteći građevinska dozvola, a Županija i Grad nemaju novca za njenu sanaciju pa će pasti pod ingerenciju države, zaključuju Kajfeš i Žužić.

- Ukidanje pulske Područne službe HZMO-a i pretvaranje u Područni ured samo je dio projekta Milanovića i Linića, odnosno sadašnje Vlade RH, da se Istru pripoji pod okrilje bivše zajednice općina Rijeka. Istru se ne namjerava ostaviti zasebnu već je pripojiti sklopu Primorsko-goranske i Lične županije, u bivšu zajednicu općina. Ovo što se dogodilo s pulskim HZMO-om dogodit će se i s bolnicom i Zavodom za zapošljavanje, a nije se dogodilo s Elektroistrom samo zato jer je prejaka. Evidentno je da je razlog nestanka regije Istre svađa IDS-a i SDP-a, komentirali su pulski HDZ-ovci seljenje mnogih državnih institucija u Rijeku i degradiranje Pule. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter