HDZ protiv, vladajući i manjine za izmjenu Ustava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnici HDZ-a u višesatnoj raspravi usprotivili su se u promjenama Ustava jer se on prvi put mijenja samo kako bi se uvrštavanjem nezastrijevanja kaznenih djela teških ubojstava zaštitio jedan čovjek te su upozoravali i da se sa ustavnim promjenama žuri bez dovoljno duge javne i stručne rasprave, čemu su se usprotivili predstavnici SDP-a.

Potporu promjenama Ustava dali su klubovi HNS-a, SDSS-a i Klub nacionalnih manjina, čiji je član Nedžad Hodžić izrazio zabrinutost sve jačim i izraženijim podjelama u hrvatskom društvu.

Obrazlažući u ime Kluba zastupnika HDZ-a zašto neće prihvatiti ustavne promjene, Vladimir Šeks rekao je da bi se HDZ mogao složiti s jednim dijelom pitanja koja se odnose na referendum, ali se nikako ne može složiti s preostalim prijedlozima promjene Ustava.

Naglasivši kako postoje tri razloga zašto HDZ neće poduprijeti ustavne promjene, Šeks je podsjetio na izjavu predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec da te promjene ne mogu biti u funkciji partikularnih stranačkih interesa. Također, dodao je, promjene neće prihvatiti jer je iz njih, uz rijetke iznimke, potpuno isključena stručna i znanstvena javnost.

Šeks je istaknuo kako ustavnu promjenu o nezastarijevanju kaznenih dijela teških ubojstava koja će biti propisana zakonom ne mogu prihvatiti zbog istih razloga koje su dali predsjednik Republike Ivo Josipović i Ustavni sud, a po kojima se postupa suprotno vladavini prava te krše temeljna načela kaznenog zakona po kojemu "nema zločina bez zakona". "Time se krši pravna sigurnost, izvjesnost i predvidljivost", rekao je.

Ocijenio je da je riječ o opasnome političkom voluntarizmu jer svaka politička garnitura radi političkog obračuna u određenom trenutku, na temelju takve ustavne odredbe, u katalog kaznenih djela može uvrstiti određena kaznena djela protiv života i tijela te ubojstva. Podsjetio je kako isto mišljenje ima i Venecijanska komisija. Šeks je rekao da ustavne promjene neće prihvatiti i zbog konstitucionalizacije zakona, posebno onih koje bi donosio Sabor, jer bi takva konstitucionalizacija po mišljenju Venecijanske komisije, Ustavnog suda i predsjednika Republike značila onemogućavanje Ustavnog suda da kontrolira ustavnost takvih zakona.

Također, HDZ se protivi da se u Ustav uvedu regije te smatra da bi se najprije trebalo utvrditi što je 'sadržaj' regije, a ne otvarati njezin okvir pa naknadno zakonom određivati njezin sadržaj. O tome bi riječ bi prvo trebala dati široka stručna javnost", rekao je Šeks.

U nastavku izlaganja u ime Kluba HDZ-a Davorin Mlakar podsjetio je na riječi premijera Zorana Milanovića "tjerali ste lisicu, a istjerat ćete King Konga", ističući da se to proročanstvo "vidovitog Zorana" u dobrom dijelu ispunilo, osim u jednoj bitnoj činjenici. "Za sada nismo istjerali Kong Konga, ali smo istjerali Kentaura. Istjerali smo jedan na silu i na brzinu sročen tekst izmjena Ustava", rekao je.

Napominjući kako je ova vlast pokazala što misli o državi i promjenama Ustava, Mlakar je istaknuo kako ona misli da se te promjene mogu donijeti za samo dva tjedna javne rasprave. "Petnaest dana je rok za javnu raspravu na kućnom savjetu više stambene zgrade, a ne za promjenu temeljnog akta države", rekao je, dodajući da se sada prvi put u Hrvatskoj Ustav mijenja samo kako bi se u nj uvrstilo nezastrijevanje kaznenih djela teških ubojstava.

Mlakar je pozvao vladajuće da prihvate dobronamjerne kritike i odustanu od ustavnih promjena.

U replikama SDP-ovci Ingrid Antičević-Marinović i Draženko Pandek usprotivili su se Šeksovoj tvrdnji da se ustavnim promjenama ugrožava osnovno pravno načelo da nema kazne bez zakona. "Ovdje se ne radi o uvođenju novih kaznenih djela, već samo ukidaju zastare za određena kaznena djela", rekao je Pandek.

Gordana Sobol u ime Kluba SDP-a usprotivila se primjedbi HDZ-a kako o nacrtu promjena Ustava nije provedena stručna i javna rasprava, ističući da su zastupnici SDP-a u srpnju Saboru predložili pokretanje postupka promjene Ustava i da rasprava još od tada traje. Izrazivši žaljenje što HDZ nije sudjelovao u raspravi, Sobol je najvećom vrijednosti ocijenila što svi koji su sudjelovali u raspravi nisu pristali na pokušaj ideološke obojenosti pojedinih dijelova Ustava.

"SDP prihvaća u nacrtu predloženu izmjenu nezastarijevanja kaznenih djela teških ubojstava propisanu posebnim zakonom. Svako drugo tumačenje smatramo nedobronamjernim", rekla je.

Ističući kako smo u Hrvatskoj zadnjih mjeseci "svjedoci pokušaja da se uruše dostignuti demokratski standardi", posebno kad su dosegnuta i osigurana prava različitih manjinskih zajednica, Sobol je rekla kako SDP podupire izmjene članka 83. da zakon po kojem se uređuju prava nacionalnih manjina te zakon kojim se uređuje provedba Ustava - donose po postupku određenom za promjene Ustava.

"Time dodatno učvršćujemo ono za što smo se kao društvo opredijelili", rekla je Sobol i poduprla što se prijedlogom Ustava uređuju pitanja koja se mogu postaviti na referendumu kako se više ne bi smanjivali dostignuti demokratski standardi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter