HDZ: Promjena sjedišta IDS-ov je demagoški trik

Tomislav Ferenčić i Stjepan Gabrić (A. DAGOSTIN)
Tomislav Ferenčić i Stjepan Gabrić (A. DAGOSTIN)

- Ovo su već više puta viđene i doživljene ideje IDS-a kako u predizborno vrijeme zabavljati i dignuti na noge birače, premda inicijativa (Valtera Boljunčića, op.n.) nije ni originalna, ni posebno promišljena, niti svrhovita, otvorio je konferenciju za novinare na temu županijskog sjedišta predsjednik pazinskog gradskog odbora HDZ-a Stjepan Gabrić.

- Među takve demagoške a prokušane teme spada rasprava o Plominu, pa onda ona o tzv. destabilizaciji Istre, uskoro očekujemo da će IDS na dnevni red staviti pitanje autonomije i decentralizacije, a od sve te halabuke neće biti nikakve koristi za žitelje Istre, nastavio je Gabrić te je priznao istarskom županu sposobnost, ali obmanjivanja.

- Ne može se osporiti da je Ivan Jakovčić vrlo dobar demagog koji u pravo vrijeme povlači poteze, ali uvjeren sam da ovog puta građani Istre neće nasjesti na takve predizborne trikove, kazao je Gabrić te je ocijenio da je inicijativa saborskog zastupnika IDS-a Valtera Boljunčića o promjeni sjedišta također "politička poruka Kukuriku koaliciji kojom sada IDS iskušava SDP".

- Nitko pametan ne osporava Puli da je najveći i gospodarski najvažniji istarski grad, da se mnoge važne ustanove i institucije nalaze u Puli i da tu trebaju i ostati, ali isto tako svatko pametan zna koja je povijesna važnost grada Pazina, koliko su Pazin i Pazinština naciji dali znamenitih ljudi i, možda odlučujuće, koja je zemljopisna pozicija Pazina u Istri, kazao je Gabrić te je dodao da "kada bi se pitalo ljude iz cijele Istre, od Savudrije, Umaga, Poreča, Buzeta i Labina, siguran sam da bi velika većina bila za postojeću varijantu".

- Promjenom Pula ne bi dobila ništa, dok bi Pazin, ovako brižan i siromašan, izgubio status velikog grada, a time poneko zaposlenje u županijskim službama, ovlasti izdavanja građevinskih dozvola, ovlasti u upravljanju cestama i drugo.

No, prava je istina da voljom IDS-a i gospodina Jakovčića Pazin kroz svih ovih 20 godina nije zaživio u pravom smislu kao županijsko sjedište i ni izbliza iskoristio mogućnosti koje mu pruža taj status, nastavio je Gabrić koji je ocijenio politiku IDS-a prema središnjoj Istri u posljednjih 20-ak godina katastrofalnom što se, kazao je, vidi u stanju gospodarstva, nezaposlenosti te posebice demografskoj situaciji.

- Netko puno pametniji i dobronamjerniji prema Istri dodijelio je Pazinu ovaj status da bi se pripomoglo razvoju središnje Istre i stoga ne dirajte nam Pazin, nego nam pomozite da središnja Istra barem približno prati standarde priobalnih gradova, zaključio je Gabrić. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter