HDZ: Premijer Hrvatsku vodi u drugu ligu zemalja EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub zastupnika HDZ-a optužio je danas u Hrvatskom saboru premijera Zorana Milanovića da vodi Hrvatsku u drugu ligu zemalja EU.

"Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU izazvao je nezapamćenu političku krizu u Hrvatskoj, a sramota nanesena Hrvatskoj je nemjerljiva", ocijenio je HDZ-ov Davorin Mlakar nakon stanke, koju su u Saboru zatražili oporbeni klubovi, a HNS zbog početka postupka konzultacije EK sa zemljama članicama oko aktiviranja sankcija Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada je, po njegovu mišljenju, u posljednjih godinu i pol učinila sve kako bi omalovažila Sabor i njegovu ulogu u političkom životu. "Postali smo nevjerodostojna, bizantska politika koju Milanović prezentira u uglednom društvu država EU", rekao je Mlakar zatraživši da prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić dođe u Sabor i iznese svoje viđenje problema.

Također su zatražili i hitnu sjednicu Vlade te donošenje Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa zemljama članicama EU, kako je on glasio, u tekstu koji je Europska komisija prihvatila i koji je bio ujednačavanje s pravnom stečevinom EU.

Laburist Dragutin Lesar zamjerio je što o toj temi nije raspravljao Odbor za europske poslove te se zapitao ima li Vlada jedinstven stav oko postojanja ili nepostojanja potrebe promjena zakona i izmjene Ustava.

"Treba naći rješenje spora Vlade i komisije u pravnim stvarima, a ideološko-politička pitanja koje guraju neki iz EK i 'sveta Vivijan' treba ostaviti postrani", poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

HDSSB-ov Josip Salapić ustvrdio je kako bi premijer trebao 'povući ručnu' i priznati krivnju, a HNS-ovac Jozo Radoš rekao kako očekuje da će vlada u idućim danima naći rješenje te da Hrvatska neće trpjeti velike štete.

Sankcije Europske komisije, tvrdi Radoš, nisu u postupku, već slijede konzultacije država članica. "Nije lako uvesti sankcije bilo kojoj zemlji jer se stvaraju presedani koji će onda omogućiti uvođenje takvih sankcija i drugim zemljama", kazao je dodavši kako su mnoge druge zemlje u puno ozbiljnijim sukobima s Europskom komisijom nego što je to Hrvatska.

Predsjedavajući Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je kako nije završen proces dogovaranja ni sa Europskom komisijom, a vjerojatno ni u Vladi. "Da jeste imali bismo već prijedlog zakona ili neki prijedlog o kojem bi raspravljali", kazao je.

Za zahtjev oporbe da im se obrati prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kazao je kako je u Saboru upravo završilo Aktualno prijepodne te da su sva pitanja vezana za to bila postavljena.

Sabor je danas, na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, podupro odluku o prestanku mirovanja zastupničkog mandata HDSSB-ova Krešimira Bubala te prestanku obnašanja zastupničke dužnosti njegovog zamjenika Zorana Vinkovića, kao i odluku o mirovanju zastupničkog mandata HDZ-ova Božidara Kalmete.

Stier poziva Milanovića da promjeni zakon ili podnese ostavku
HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu pozvao je u srijedu u Bruxellesu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da hitno promijeni zakon o pravosudnoj suradnji, zbog kojeg je Europska komisija pokrenula postupak za aktiviranje sankcija ili da podnese ostavku.

"Ovo potvrđuje da je premijer Milanović bio u krivu kada je mislio da potpredsjednica Komisije Viviane Reding blefira ili da nema potporu predsjednika Barrosa ili drugih članova Komisije. Ovo je ozbiljna situacija, Hrvatska je sada i službeno pred sankcijama.

Politička odgovornost je na premijeru Milanoviću da sutra ukine 'lex Perković' ili ako nema hrabrosti da ode, neka da ostavku i pusti da Hrvatska normalno funkcionira u Europskoj uniji", izjavio je Stier novinarima u Bruxellesu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter