HDZ: Povjerenik provalio u porezne podatke konkurenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su u utorak u Zagrebu raspuštena tri HDZ-ova područna odbora, imenovani su povjerenici koji će do izbora preuzeti nadležnosti tih tijela. Posebno je zanimljiva uistinu nesvakidašnja situacija u jednom od tih odbora - HDZ Stenjevac.

Tamo je povjerenstvo stranke koje zamjenjuje raspušteni gradski odbor, a vodi ga glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, za povjerenika postavilo Franju Verbića. Radi se o višem inspektoru zaposlenom u Poreznoj upravi i nepoznatom široj javnosti, ali Verbić je primjer kako se u HDZ-u ozbiljno shvaćaju unutarstranački izbori i što su sve pojedinci spremni učiniti da bi pobijedili. Pa makar i na najnižoj razini stranačke organizacije, u temeljnom ogranku.

Naime, prije nešto više od dvije godine, tada još kao viši inspektor u financijskoj policiji, Verbić je iskoristio svoj položaj i neovlašteno ušao u informacijski sustav Porezne uprave da bi doznao koliki je dug prema državi Antuna Štimca, njegovog protukandidata za mjesto predsjednika temeljnog ogranka Špansko jug. I ne samo to.

Verbić je isprintao podatke iz Registra poreznih obveznika o Štimčevom poduzeću V.H. Trade, a iz kojih je bilo vidljivo koliki je tada bio njegov dug i dijelio ih HDZ-ovcima prije izbora za predsjednika temeljnog ogranka koji su održani 1. lipnja 2010.

Verbić je pobijedio Štimca i došao na čelo ogranka koji na papiru broji 190 članova.

Međutim, Štimac se nije samo tako pomirio s porazom. Državnom tajniku Ivici Mladineu, ravnatelju Porezne uprave, prijavio je Verbića zbog zloupotrebe ovlasti.

Službenički sud je Verbića kaznio oduzimanjem od plaće 15 posto u razdoblju od četiri mjeseca, proglašavajući ga krivim za "težu povredu službene dužnosti". Viši službenički sud odbio je Verbićevu žalbu i 31. ožujka prošle godine potvrdio kaznu. Na osnovi te odluke Štimac je podnio prijavu protiv Verbića i Časnom sudu HDZ-a u Zagrebu, ali stranka nije bila preoštra, prošao je samo s ukorom.

- Sjećam se da su neki saborski zastupnici intervenirali za Verbića i zato je tako blago kažnjen. Logično bi bilo da je isključen iz stranke. A sad je Verbić još i napredovao i imenovan je za povjerenika područnog odbora Stenjevec. Pitam se kakva je to poruka našim članovima i biračima. (Dražen CIGLENEČKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter