HDZ: Porezna reforma je degradacija Istre

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Poreznom reformom i setom zakona, među njima i onima o regionalnom razvoju te brdsko -planinskom području, najviše su izgubili stanovnici središnje i sjeverne Istre i Gorskog kotara. - Svoj glas za ovaj sramotan gubitak financijskih sredstava dali su SDP-ovi saborski zastupnici, naglasila je dopredsjednica istarskog HDZ-a Mirta Ćaleta te upozorila i da će u pitanje doći sufinanciranje socijale, zdravstva, vrtića, domova za starije, kulture.

- Ukazivali smo na probleme zakonskih prijedloga koji su sada izglasani. Nakon tri godine jasno je da Vlada ne razumije funkcioniranje lokalne samouprave te da su nas u ovih dvanaest kvartala negativnog BDP-a osiromašili za 13 posto. Ova porezna reforma, uključujući i zakone o regionalnom razvoju te brdsko -planinskom području, degradacija su i ponižavanje Istre, ustvrdio je dopredsjednik istarskog HDZ-a Mario Bratulić.

Udruga gradova i općina, rekao je Bratulić, suprotstavila se tome stoga što je htjela ukazati središnjoj vlasti da se na ovakav način ne može upravljati državom. Ove negativne trendove koji se događaju na nivou države, pokušavaju sada prenijeti na lokalnu upravu i samoupravu. Od svih silnih priča o decentralizaciji ovlasti i prihoda što je bila jedna od temeljnih točaka plana Kukuriku koalicije, zapravo nema ništa. HDZ kada dođe na vlast provest će decentralizaciju ovlasti i decentralizaciju prihoda i neće ukidati županije, one će ostati, naravno uz određene kriterije, naglasio je Bratulić.

Godišnji gubitak proračunskih sredstava za osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom potpomognutih područja kada izgube sva financijska prava, istaknuo je Bratulić, mogao bi ukupno iznositi oko 25 milijuna kuna poreznih prihoda što je kod nekih i do 40 posto proračunskih sredstava.

Na pitanje novinara da li je to zapravo način da se male općine prisili da same stave ključ u bravu, Bratulić je rekao da je na neki način to politika ove Vlade jer nema hrabrosti rješavati probleme, te ironično dodao da preostaje još samo da Josipovića zajedno sa Milanovićem proglase počasnim građanima Lanišća zbog toga što se napravilo ovoj najsiromašnijoj istarskoj općini.

Bratulić se osvrnuo na predsjedničke izbore te rekao da Josipović očito pokušava još pet godina ostati na vlasti, ništa ne poduzimati, podržavati i dalje SDP, a da ništa nije učinio da se spriječe ovako štetni zakoni, da se spriječi teško stanje u gospodarstvu. Radi se o kandidatu SDP i IDS-a, no zadnje ankete pokazuju, istaknuo je Bratulić, da je HDZ-ova kandidatkinja u blagoj prednosti, čak do 3 posto.

- Vidi se što se dogodilo uz ovakvu Vladu, uz potporu lokalne stranke koja je na vlasti u Istri. Građani su siromašniji za 13 posto, a dio Istre izgubio je potporu koju je do sada opravdano imao. Decentralizacija je moguća samo nakon pobjede naše kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim i HDZ-a na parlamentarnim izborima i to je jedan put u novu budućnost za našu djecu, poručio je Bratulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter