HDZ Poreča traži nabavku softwera za transparentno praćenje Gradskog proračuna


Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji porečkog HDZ-a, predsjednik Dražen Prgić, predstavio je inicijativu pod nazivom  «Za transparentan proračun Grada Poreča» a koja će od strane HDZ-a ujedno biti i upućena na potpisivanje svim političkim strankama i nezavisnim listama koje trenutno djeluju na ovome području. Radi se o nabavci računalna programa kojime bi se u realnom vremenu mogao pratiti i najmanji detalj potrošnje gradskoga novca, a koji prema njegovim riječima zanima mnoge građane. Analizirajući rad Gradskog vijeća u protekle četiri godine, najviše vremena kao vijećniku oduzimalo mi je upravo transparentnost upravljanja gradskim novcem. Nisam siguran da se njime dobro gospodari i u stalnoj sam borbi da to dokažem. Tražio sam odgovore na mnoga pitanja, ali me IDS uvjeravao kako je sve uredu i da su u Gradu računi čisti. Jedno je sigurno, postoji nesigurnost i to nije dobro. Stoga kako bi promijenili postojeće stanje pokrećemo inicijativu da se u gradskom proračunu osiguraju sredstva za izradu i nabavku računalna programa i to u roku 45 dana od konstituiranja novog Gradskog vijeća. Tim softwerom osiguralo bi se javno dostupne i građanima razumljive informacije o svakom pa i najmanje relevantnom događaju, rekao je Prgić te u nastavku prisutnim novinarima objasnio o čemu se zapravo radi.

Računalni program koštao bi oko 200 tisuća kuna, a njime bi se primjerice u realnome vremenu točno znalo i vidjelo na gradskome web portalu gdje se novac troši. Tako ako bi gradonačelnik negdje na benzinskoj crpki natočio gorivo i provukao karticu ili isto učinio u nekome restoranu to bilo zabilježeno i odmah vidljivo svima. Također u pojedinim stavkama bilo bi na razumljivi način, a ne kao do sada, vidljivo apsolutno sve. Pravni osnov za nastajanje događaja, naziv fizičke ili pravne osobe koji sudjeluje u događaju, ugovore i njegove dodatke, ugovorene financijske obaveze i samo izvršenje.

Na novinarsku konstataciju da Grad na svojim Web stranicama i ima proračun u malome a kojim je sve pojašnjeno, te pitanje da ovim programom samo se dobiva to isto ali u opširnijem izdanju, a građane će to novo uvođenje koštati ako ga druge stranke uopće i prihvate, Prgić je rekao da nije istina. Proračun u malome građanima je nerazumljiv, a sami uvođenjem softvera za čiju bi izradu bilo potrebno nekoliko mjeseci Grad Poreč znatno bi i uštedilo. Kako? Pa veoma jednostavno jer više ništa nije potrebno tiskati na papire, ne bi se gubilo vrijeme na analiziranje, jer sve je svima odmah vidljivo i jasno zaključio je Prgić.

Obzirom da će ova inicijativa biti proslijeđena svim političkim stankama i nezavisnim listama, a naknadno i svima koji će se formirati za nadolazeće lokalne izbore, tek je za vidjeti koliko će njih očitovati se i pristupiti potpisivanju njenoga uvođenja kao jedinog takve vrste u Hrvatskoj. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter