HDZ: Podijeljeni SDP ne može voditi vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podijeljeni SDP, nakon jučerašnjeg raskola, ne može voditi stabilnu Vladu, smatraju u najvećoj oporbenoj stranci HDZ-u, čiji europarlamentarni zastupnik Andrej Plenković kaže da su jedino rješenje za Hrvatsku prijevremeni parlamentarni izbori.

Izjašnjavanje saborskih zastupnika o povjerenju Vladi, ostavka Vlade i prijevremeni parlamentarni izbori, koji bi se, radi uštede, trebali raspisati s predstojećim predsjedničkim izborima, rješenje su koje nude u HDZ-u nakon događanja na Glavnom odboru SDP-a.

Gotovo minimalna potpora koju je premijer dobio od vrha svoje stranke pokazala je očiti raskol u SDP-u, istaknuo je Plenković u izjavi Hini, ocijenivši to kao nastavak agonije i propadanja Kukuriku koalicije, koja nije ispunila očekivanja ni javnosti ni vlastitih birača.

Ističe da izjašnjavanje vrha SDP-a nije pokazalo potporu, već veliko nepovjerenje u smjer kojim Zoran Milanović vodi stranku i Vladu.

"Oni u SDP-u ni sami sebi ne vjeruju. Takva vladajuća stranka nije korisna hrvatskim građanima", ustvrdio je HDZ-ov europarlamentarac.

U rješavanju sadašnje situacije, kaže, važna će biti uloga predsjednika države Ive Josipovića, koji se, po Plenkovićevu mišljenju, najprije pasivno ponašao, a zatim krenuo spašavati premijera s obrazloženjem o radu SOA-e.

Time je, ističe, Josipović jasno odredio "svoj smjer prema porazu na predstojećim predsjedničkim izborima".

Iako vladajuća koalicija trenutačno ima stabilnu većinu u parlamentu, Plenković smatra da "izglasavanje nepovjerenja Vladi nije malo vjerojatan scenarij".

Tjedni pred nama pokazat će kakve će posljedice imati isključivanje Slavka Linića iz SDP-a na odnos snaga u Saboru. Vidjet će se hoće li Linić biti jednini zastupnik koji će otići iz saborskoga kluba SDP-a ili će to učiniti i neki drugi SDP-ovi zastupnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter