HDZ-ovci protestno napustili sjednicu Odbora za Ustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski Odbor za Ustav danas je otvorio javnu raspravu o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava RH, koja će trajati sedam dana.

Sjednicu su prije utvrđivanja dnevnog reda napustili HDZ-ovi članovi, koji su najavili da neće sudjelovati u radu Odbora dok je Peđa Grbin njegov predsjednik.

To je uslijedilo nakon što je predsjednik Odbora Grbin (SDP) odbio prijedlog Vladimira Šeksa (HDZ) da se usuglašeni tekst u javnu raspravu pošalje kao prijedlog radne skupine koja ga je izradila, a ne samog Odbora. 

Ovo je parlamentarno nasilje, samovolja, uskraćujete mi pravo govora, tražim stanku, rekao je Šeks, a nakon što mu je Grbin nije odobrio, zajedno sa stranačkim kolegama Davorom Božinovićem i Davorinom Mlakarom napustio sjednicu.

Nakon toga, Šeks je novinarima kazao kako Grbin vodi sjednicu protivno demokratskim uzusima, a predsjednika Odbora prozvao je i za "vrhunsko neznanje i nepoznavanje temeljnih instituta i ustavnog prava i Poslovnika Sabora".

"Klub HDZ-a neće sudjelovati u radu Odbora dok je Peđa Grbin njegov predsjednik", poručio je Šeks.

Uvjeren je da kratkom javnom raspravom SDP želi izigrati obveze Hrvatske vezane uz uhidbeni nalog za čelnika bivše jugoslavenske obavještajne službe Josipa Perkovića.

Podsjetio je da 1. siječnja na snagu stupa izmijenjeni Zakon o pravosudnoj suradnji, po kojem će se europski uhidbeni nalog primjenjivati i za kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. te zaključio da SDP zbog toga želi što prije proglasiti ustavne promjene. 

"Cijela igra je i počela oko ukidanja zastare za politički motivirana ubojstva, a sve drugo došlo je kasnije", rekao je Šeks. 

Uvjeren je i da žurba s donošenjem ustavnih promjena ima veze s najavljenim referendumom o ćirilici te da je "sve povezano po zakonu spojenih posuda".

Na opasku da je radna skupina dogovorila da će, u slučaju proglašavanja ustavnih promjena prije 1. siječnja, odredba o nezastarijevanju na snagu stupiti tek s tim datumom, Šeks je odgovorio da u to ne vjeruje dok ne postane formalni prijedlog. 

"Ništa ne vjerujem Grbinu jer on radi kako mu iz Banskih dvora Milanović klikne i tako, po Pavlovljevom refleksu, onda i odgovara. Ne iz svoje glave, nego iz glave predsjednika Vlade, čiji je glasnogovornik ili trbuhozborac. Slijepo izvršava njegovu volju. Ustav mora do Nove godine pasti", poručio je Šeks.

Peđa Grbin izrazio je, pak, žaljenje što je HDZ napustio sjednicu, no tvrdi da je sve radio po Poslovniku i da Šeksovi prigovori ne stoje. 

"Sadržaj cijele priče je da smo danas htjeli započeti postupak javne rasprave o prijedlogu za promjene Ustava, a HDZ je to pokušao spriječiti", rekao je Grbin.

HDZ je optužio da ustavne promjene opstruira od samog početka, a danas su, kaže, pokušali hrvatskoj javnosti oduzeti priliku da kaže što misli o našem prijedlogu.

"To je nedopustivo", zaključio je.

Grbin tvrdi da javna rasprava o predloženim ustavnim promjenama traje još od srpnja, a da će se primjedbe sada i formalno moći uputiti putem obrazaca. 

Podsjetio je da je osnivanje radne skupine podržao i HDZ te da je na javnu raspravu ponuđen radni materijal, koji tek treba potvrditi Odbor i sami saborski plenum.

Komentirajući HDZ-ove tvrdnje da se rokovi skraćuju zbog Perkovića i ćirilice, kazao je, "da smo htjeli ubrzati proceduru i postupati na način kako oni kažu, niti bi osnovali radnu skupinu niti bi donijeli odluku o pokretanu javne rapsrave".

Na kratku javnu raspravu požalili su se i vanjski članovi odbora Dragan Zelić i Branko Smerdel. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter