HDZ-ova koalicija osvojila 3.641 glas više od SDP-ove

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

HDZ-ova Domoljubna koalicija na nedjeljnim je parlamentarnim izborima u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj dobila ukupno 3641 glas više od SDP-ove Hrvatska raste.

Za Domoljubnu koaliciju glasovalo je ukupno 746.294, a za Hrvatska raste 742.653 birača, što je koalicijama donijelo po 56 saborskih mandata. HDZ-ovoj koaliciji, međutim, treba pribrojati i tri mandata koja je ostvarila u XI. izbornoj jedinici, u kojoj glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. U toj je jedinici HDZ-ova koalicija osvojila sva tri mandata, osvojivši 22.444 glasova ili 85,69 posto pa kad se ukupno osvojenim glasovima pridoda i "dijaspora", Domoljubna koalicija osvojila je ukupno 26.085 glasova više od koalicije Hrvatska raste.
 
SDP, pak, svojim rezultatima pribraja rezultate koalicije IDS/PGS/RI, koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 42.193 glasa, odnosno tri saborska mandata. Iako te dvije koalicije na izborima nisu nastupile zajedno, čelnici IDS-a od samog početka ističu kako je poslijeizborna suradnja moguća jedino s lijevom, nikako i s HDZ-ovom koalicijom.  IDS je, osim toga, sudjelovao u SDP-ovoj vladi na odlasku, u kojoj je imao ministra turizma.    
 
Treća po snazi koalicija je MOST nezavisnih lista, kojoj je povjerenje dalo 302.327 birača, pretočenih u 19 saborskih mandata. Ta je stranka izborni prag prešla u svih 10 jedinica u Hrvatskoj i definitivno je najveće iznenađenje ovih izbora.
 
Uz IDS, od regionalnih stranaka u Sabor je prošao HDSSB, koji je izborni prag prešao u IV. izbornoj jedinici, osvojivši 21.844 glasa, odnosno 11,6 posto.
Mandat je osvojio i reformist Radimir Čačić, osvojivši 13.314 glasova (6,44 posto) u III. izbornoj jedinici, dok njegov koalicijski partner Ivo Josipović nije uspio animirati birače koji su ga podržali na predsjedničkim izborima. Josipović se kandidirao u zagrebačkoj I. izbornoj jedinici, u kojoj je osvojio ukupno 2365 glasova ili 1,01 posto. 

Sedam manjinaca već stalo uz Milanovića?

Koalicija Hrvatska raste navodno je već  osigurala podršku minimalno sedam od osam manjinskih zastupnika.

Saborske mandate su na listi srpske nacionalne manjine osigurali Milorad Pupovac, Mile Horvat i Mirko Rašković, Šandor Juhas ispred mađarske manjine, Furio Radin ispred talijanske, Vladimir Bilek na listi češke i slovačke, Veljko Kajtazi na listi romske i Ermina Lekaj Prljaskaj ispred albanske nacionalne manjine.

Zanimljivo je da raskol do kojeg je nedavno došlo u SDSS-u, kojeg su neposredno uoči izbora napustili neki donedavno bitni članovi, nije pretjerano naškodio toj stranci, budući su joj ostala sva tri zastupnika srpske nacionalne manjine.

Razgovori o podršci "manjinaca" SDP-ovoj koaliciji su, neslužbeno doznajemo, obavljeni još sinoć.

Iako koalicija Hrvatska raste ni sa 7 ili 8 manjinskih zastupnika neće imati većinu dovoljnu za sastavljanje Vlade, jer i dalje sve ovisi o MOST-u Bože Petrova, ovaj je detalj svejedno vrlo značajan za daljnji razvoj događaja.

Naime, ukoliko predsjednica mandat za sastavljanje nove vlade odluči brzo dati relativnom pobjedniku izbora, Zoran Milanović će biti u velikoj prednosti jer više neće nastupati s pozicije nekoga tko ima 59 mandata, već će ih imati 66 ili 67 što će biti teže ignorirati.

Domoljubnoj koaliciji 59, Hrvatska raste 56 mandata

Nakon 99,79 posto prebrojanih glasova Domoljubna koalicija, prema neslužbenim rezultatima, osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

Državno izborno povjerenstvo je tijekom noći svakih pola sata ažuriralo podatke, a do 8 sati obradilo je 99,79 posto biračkih mjesta.

Sat ranije IDS je ostao bez jednog mandata koji je otišao SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste.

U 59 mandata HDZ-ove Domoljubne koalicije uračunata su i tri mandata koje je ta koalicija s 85,75 posto glasova osvojila u dijaspori

Dvije najveće koalicije osvojile su po pet izbornih jedinica, a iznenađenje izbora – Most najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske.

U I. Izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba koalicija predvođena SDP-om osvojila je 39,16 posto glasova, a slijedi 'desna' skupina stranaka s 26,03 posto. Most je u toj izbornoj jedinici ostvario najbolji rezultat s 18,38 posto glasova. Po mandatima SDP-u pripada 7, HDZ-ovoj koaliciji 4, a Mostu 3.

U II. Izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) Domoljubna je koalicija je pobijedila s 33,35 posto. Druga je Hrvatska raste s 32,49 posto, Most je osvojio 13,13 posto, a izborni je prag prošla i koalicija stranaka predvođena zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem (7,92 posto). U toj izbbornoj jedinici HDZ-ov blok dobiva 6 mandata, SDP-ov 5, Most 2, a Bandić 1.

Hrvatska raste je uvjerljivu pobjedu, s 49,15 posto, ostvarila u III. izbornoj jedinci (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija), osvojivši osam mandata. HDZ-ova koalicija s 24,47 posto ima četiri mandata , a Most sa 7,90 posto jedan mandat. U ovoj su izbornoj jedinici saborski mandat osvojili i Reformisti Radimira Čačića sa 6,44 posto. I Živi zid je prešao izborni prag, osvojivši 5,26 posto glasova, no, prema neslužbenim rezultatima, nije dobio mandat.

HDZ-ova koalicija uvjerljiva je u IV. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) gdje su dobili povjerenje 35,99 posto birača i osvojili šest mandata. Slijede Hrvatska raste (29,24 posto) s pet mandata i HDSSB s 11,60 posto koji je u ovoj jedinici ostvario najbolji rezultat i dobio dva mandata. Most je dobio 10,69 posto i jedan mandat.

V. izborna jedinica koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju također je pripala HDZ-u, čija je koalicija osvojila 46,06 posto glasova i osam mandata. Slijedi SDP-ova koalicija sa četiri mandata (25,55 posto) i Most koji je s 11,45 posto osvojio dva mandata.

U VI. Izbornoj jedinici, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, SDP je pobjedio s 35,34 posto glasova i osvojio šest mandata, a slijedi ga HDZ s 32,95 posto i pet mandata. Most je dobio 13,95 posto i dva mandata, a Bandićeva koalicija 5,71 posto glasova i jedan mandat. 

U VII. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) Hrvatska raste dobila je 34,72 posto, a HDZ-ov blok 31,93 posto, Most 15,70 posto, Živi zid 5,79, a Bandićeva koalicija 5,31 posto glasova. U ovoj jedinici lijeva SDP-ova koalicija osvaja šest, HDZ-ova desna pet, Most dva mandata, a Živi zid jedan

Hrvatska raste prva je u VIII. jedinici koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije s 37,71 posto. Koalicija predvođena IDS-om tu je osvojila 19,77 posto, HDZ-ova koalicija 17,51 posto, Most 10,51 posto, a Živi zid 5,16 posto glasova. SDP-ova koalicija iz ove izborne jedinice nosi sedam, IDS i HDZ po tri, a Most jedan mandat

Najjače HDZ-ovo uporište, IX. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku,  Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskoj je koaliciji donijela 49,56 posto glasova i osam mandata. SDP-ova koalicija tu je osvojila četiri mandata (25,96 posto), a Most dva (15,12 posto).

Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija (X. izborna jedinica) također je u najvećoj mjeri bio za HDZ-ovu koaliciju koja je osvojila 41,50 posto . Hrvatska raste dobila je 28,91 posto, a Most 18,44 posto. U mandatima to je sedam za Domoljubnu koaliciju, četiri za Hrvatska raste i tri za Most.

U XII. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat iz Naše stranke te Mirko Rašković iz SDSS-a.

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će Šandor Juhas, dok je za zastupnika talijanske nacionalne manjine izabran Furio Radin (65,38 posto).

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine dobio je Vladimir Bilek.

Veljko Kajtazi bit će saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalnu manjinu.

Neizvjesna borba vodi se za zastupničko mjesto za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu, gdje Ermina Lekaj Prljaskaj s malom razlikom vodi ispred ispred Idrisa Sulejmanija, 21,10 prema 21,03 posto, a preostalo je još obraditi 0,15 posto glasova.

Od osmero izabranih zastupnika manjina, njih šestorica su već obnašali tu dužnost, a u saborske klupe po prvi put će, ako pobjedi, sjesti Ermina Lekaj Prljaskaj te Mirko Rašković.
 

Velike koalicije podijelile pobjedu u većim gradovima

Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om pobijedila je u istočnom području Zagreba i u 12 većih gradova, SDP-ova koalicija Hrvatska raste osvojila je najveći broj glasova u tri područja grada Zagreba (centar i zapad, jugoistok i južni dio) te 11 većih gradova, dok je Pazin jedino veće gradsko središte u kojem je pobijedio netko treći - IDS.

U odnosu na parlamentarne izbore 2011. kada je lijeva Kukuriku koalicija predvođena SDP-om pobijedila u svim većim gradovima, osim u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi HDZ-a, na nedjeljnim parlamentarnim izborima desna Domoljubna koalicija "preotela" je deset većih gradova i istočni dio Zagreba, gdje je osvojila 31,34 posto glasova nasuprot koaliciji Hrvatska raste koja je dobila 28,50 posto. 

SDP je sa svojom koalicijom pobijedio u ostala tri područja grada Zagreba. Na području centra i zapada (I. izborna jedinica) dobili su 39,56 posto, jugoistoka (VI. izborna jedinica) 40,67 posto, a u južnom dijelu (VII. jedinica) 34,77 posto glasova. 

Rijeka je tradicionalno glasovala za lijevu koaliciju (44,54 posto) koja je još pobijedila u Bjelovaru (38,38 posto), Koprivnici (46,89), Čakovcu (62,75), Krapini (44,13), Varaždinu (48,39), Osijeku (33,38), Sisku (38,15), Delnicama (45,56), Puli (36,56) i Dubrovniku (36,65). 

HDZ-ova koalicija ostvarila je najbolje rezultate u V. (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) i IX. izbornoj jedinici (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije), no vjerojatno će posebno biti zadovoljni pobjedom u Splitu, gdje su osvojili 34,96 posto, a SDP-ova koalicija 33,65 posto glasova.

U Gospiću je Domoljubna koalicija dobila 67,06 posto, Kninu 58,08, u Šibeniku 41,40 posto, a u Zadru 38,45 posto glasova.

Slavonski gradovi povjerenje su dali HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima pa su tako u Virovitici osvojili 39,92 posto, Požegi 38,59, Slavonskom Brodu 36,20, Vinkovcima 44,40 i Vukovaru 48,15 posto.

Za samo 13 glasova (0,04 posto) Domoljubna koalicija pobijedila je u Velikoj Gorici. Za nju je glasovalo 11.500 (33,28 posto), a za Hrvatska raste 11.487 (33,24).   

HDZ-ov blok je najviše glasova osvojio i u Karlovcu (38,53 posto).

Dvjema najvećim koalicijama IDS je uspio "preoteti" Pazin, gdje je dobio 37,37 posto. SDP-ova koalicija osvojila je 25,83, a HDZ-ova 12,64 posto glasova. 

Najveće iznenađenje izbora - Most - je u svim većim gradovima treći po broju glasova, a najbolje rezultate ostvario je na području Zagreba i Splita. U južnom dijelu Zagreba (VII. izborna jedinica) osvojio je 19,10 posto, na području centra i zapada glavnog grada 18,75, istoka 17,13, jugoistoka 16,23 posto, a u Splitu 18,56 posto.

Velik broj glasova osvojio je i u Slavonskom Brodu (17,08 posto), Velikoj Gorici (16,78 posto), Dubrovniku (16,01 posto), Zadru i Vinkovcima (15,80 posto), Osijeku (14,55 posto).

HDSSB je nabolje rezultate ostvario u Osijeku (10,59 posto),  a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na području istoka Zagreba (13,22 posto), južnog dijela (7,74 posto) i jugoistoka glavnog grada (7,58 posto). 

Uspješna Hrvatska najviše glasova je dobila u Varaždinu (11,18 posto), dok je Živi zid najbolje rezultate ostvario u Karlovcu (7,20 posto). (Novi List, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter