HDZ-ova koalicija bit ce uvjerljivo poražena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje Nove TV provedeno godinu dana prije parlamentarnih izbora na 4.000 ispitanika sugerira da ce HDZ-ova koalicija biti hametice poražena. SDP bi sa HNS-om, IDS-om i HSU-om, da se danas održavaju izbori, dobio 44 posto glasova, cime bi osvojili 85 zastupnickih mandata, dakle osam više od natpolovicne vecine.

Zaostatak bloka HDZ-HSS-DC toliko je velik da je gotovo nemoguce vjerovati da se on može nadoknaditi. Naime, HDZ sa saveznicima trenutno vrijedi 20,5 posto glasova, odnosno 41 mandat. Sada HDZ i HSS kombinirano imaju u Saboru 71 zastupnika.

Dojam o poražavajucoj slabosti HDZ-ovog bloka potpun je kad se analiziraju rezultati izbora u deset jedinica. Najviše mandata oni osvajaju samo u 5. i 9. izbornoj jedinici. U 5. izbornoj jedinici, koja obuhvaca Vukovarsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, koalicija predvodena HDZ-om osvaja šest mandata, a Kukuriku koalicija pet, dok u 9. (Licka, Zadarska i Šibenska županija) omjer izmedu istih protivnika je 8:6. U svim ostalim jedinicama trijumfira koalicija SDP-HNS-IDS-HSU.

Najuvjerljivije je u 8. jedinici, kojoj pripadaju Rijeka i Istarska županija (12:1). Težak slom HDZ bi mogao doživjeti i u Zagrebu (11:3) te u 3. jedinici - Krapinska, Varaždinska i Medimurska županija - (10:3).

Sve ostale stranke i liste mogu racunati na mrvice s izbornog stola, ali i medu njima bi moglo biti onih koji ce žestoko slaviti u izbornoj noci. Prema ovom istraživanju, takozvani treci put, treca najjaca politicka grupacija, je koalicija prakticno anonimnih umirovljenickih strancica sklonih HDZ-u. Oni osvajaju cetiri mandata, ocigledno na racun zbunjenosti biraca koji ne prepoznaju koja je koja stranka umirovljenika.

Kako sada stvari stoje, ulazak HSU-a Silvana Hrelje u Kukuriku koaliciju njima nije donio glasove, ali je pozitivno djelovao na HDZ-ove umirovljenike, koji izvlace korist iz cinjenice da su jedina umirovljenicka opcija u ponudi.

Nadalje, HSP samozatajnog Danijela Srba mogao bi barem djelomicno vratiti pravaštvo na stare grane jer osvajaju tri mandata, što im je dovoljno za formiranje zastupnickog kluba. Jednako bi za rukom moglo poci i HDSSB-u, kojem na taj nacin ne bi naštetio boravak u zatvoru njihovog pogonskog motora Branimira Glavaša.

Iznenadenje izbora mogli bi biti Hrvatski laburisti Dragutina Lesara, ciji ce se trud u Saboru izgleda isplatiti. Laburisti zasad osvajaju dva mandata medu kojima je i jedan Lesarov u njegovoj 3. jedinici. Raritet istraživanja je ulazak u parlament liste Milana Bandica, ali ne preko Zagreba, nego iz 5. jedinice, gdje osvajaju jedan mandat.


Podijeli: Facebook Twiter