HDZ-ova i SDP-ova politika je samo borba za vlast

Damir Kajin i Frane Milat (M. MIJOŠEK)
Damir Kajin i Frane Milat (M. MIJOŠEK)

- Da su novi radovi na velikom kružnom toku u Puli poput prvoaprilske šale koje će koštati građane, moglo se čuti danas na konferenciji Istarskih demokrata, točnije Damira Kajina i Frane Milata u Puli. Upravo se Milat obrušio na najnovije radove na kružnom toku, dok se Kajin dotaknuo nekoliko tema - konstituiranja Hrvatskog sabora te broja ovisnika i ekstremnih islamista u Istri.

- Nakon posljednje predstave vodećih ljudi Grada i Županije s pokojim gostom iz Zagreba u budućoj decentraliziranoj, fiskalno neovisnoj i slobodnoj Istri, pomislih na trenutak da smo u aprilu, ali onda sam vrlo brzo shvatio da performans pod nazivom "Dao Bog da te voda odnijela" nije prvotravanjska šala, nego nešto puno ozbiljnije i tragičnije, kazao je Milat.

Istaknuo je da su vjerojatno građani kao i on "oguglali" na takve stvari, međutim ističe da ga ipak svaki put vladajuća garnitura iznenadi svojim, kako vole reći, velikim projektima.

- Pitam se grade li kuću od krova ili temelja. Hoće li sagraditi kuću i namjestiti je, možda ne do kraja kao što ni kružni tok nije riješen do kraja, a onda ići rješavati odvodnju. Svi znamo kakav je odgovor, ali to je njihov novac. Cijeli rotor će se zatvoriti opet na 18 mjeseci. U čitavoj priči ima jedna dobra stvar, a to je da će biti manje nesreća, kazao je Milat. Istaknuo je i da se zalagao da se proširi riva za vrijeme njene izgradnje.

- Eto, njima treba jedno pet-šest godina da se toga sjete pa bi sada nakon 18 mjeseci ponovno pokrenuli famozni projekt sa zatvaranjem ili bez zatvaranje rive da bi napravili "nešto novo" što je novi financijski izdatak iz državnog ili lokalnog proračuna. Ove gluposti financiramo mi našim novcem koji smo bezbroj puta mogli i možemo puno racionalnije potrošiti u servis svih, a na samo nekih, kazao je Milat.

Kajin je pak istaknuo da je potrebno čim prije izabrati novu Vladu jer od  čekanja zemlja trpi veliku štetu budući da trenutno nitko nema legitimiteta za donošenje velikih odluka.

- Ovo što s jedne strane radi SDP, a s druge HDZ pristajući na sve  zahtjeve Mosta, ne da je smiješeno, nego to naprosto postaje tužno. Problem je u tome da Most nema nikakve politike, sve se svodi na jednu riječ, a to su reforme. A HDZ-ova i SDP-ova politika je očito samo gola borba za vlast, kazao je Kajin.

Dodao je da ako HDZ i SDP podržavaju iste reforme u 99 posto slučajeva, onda te stranke nisu politička konkurencija nego jedna  stranka s dva predznaka. Vjeruje da ako dođe do konstituiranja Sabora, da će vlast biti stabilna i da je velika zabluda da će doći do novih izbora.

Osvrnuo se i na intervju Slavka Sakomana kazavši da je višestruko veći broj narkomana u sredinama gdje je kriminal na lokalnoj razini veći, povezujući tu brojku s brojem narkomana u Istri. Naime, upravo je u Istri, kaže Kajin, broj narkomana uvjerljivo najveći u Hrvatskoj, što znači da je Istra i najviše korumpirana. Zamijetio je i da u Hrvatskoj ima 50 do 70 osoba koje se kvalificiraju kao ekstremni islamisti, a njihovi punktovi djelovanja su Pula, Rijeka i Zagreb.

- Svi su pod nadzorom službi, ali što je sredina slobodoumnija, imam dojam da je na neki način ranjivija, zaključio je Kajin.

Dotaknuo se i ideje o preustroju lokalne i regionalne uprave i samouprave.

- Ako je u lokalnu samoupravu i  novoformirane komunalne službe u Istri primjerice od 1993. do danas zaposleno tisuću novih ljudi, to je od 150 do 200 milijuna godišnje s materijalnim troškovima i plaćama. Prema tome, oni koji govore da ima smisla da postoje općine koje povlače novac iz eurofondova, treba nadodati da općine zapravo povlače naš novac jer svake godine put Bruxellesa Hrvatska šalje oko četiri milijarde kuna, a lani se vratilo oko 100 do 110 milijuna kuna više od uplaćenog. Suština je da se smanji broj općina i gradova za dvije trećine i da se spoji lokalnu i državnu upravu te da se zemlja decentralizira, zaključuje Kajin. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter