HDZ odbio povjerenstvo za MUP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je odbacio prijedlog oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi istražilo navode nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polanceca da je ravnatelj policije Oliver Grbic predlagao vodstvu HDZ-a pisanje anonimnih prijava protiv oporbenih dužnosnika.

- Nismo za istražno povjerenstvo jer to smatramo politizacijom. Politizacija istraga koje su u tijeku ne može doprinijeti pravnoj državi, rekao je Hebrang. Dodao je da su "podignute istrage protiv desetak onih koji su bili bliski HDZ-u, ali mi to nismo dizali na najvišu politicku razinu i nismo tražili povjerenstvo".

- Pustili smo institucije da rade. I nismo politizirali jer smo za istrage protiv svih bez obzira kome pripadaju. A sada je božica pravde samo jedan predmet metnula na lijevu stranu vage i odmah zahtjev za povjerenstvo. To je ocita politizacija, rekao je Hebrang. Dodao je da se oporba poziva na "izjave Polanceca koji je pravomocno osuden i protiv kojeg su u tijeku istrage za teška kaznena djela".

- I na temelju izjave takve osobe mi bi sada trebali skrenuti pažnju s pravih istraga. E necemo. Neka policija i DORH istraže što je radio Grbic, kazao je Hebrang. Dodao je da je zastara skinuta za sva kaznena djela privatizacije te se upitao znaci li to da "cemo osnovati povjerenstvo i za Excelsior, Inu, Barbarigu, 3. maj, Tržnice, Daimler".

- Zar cemo za sve te lijeve osumnjicenike osnivati istražna povjerenstva? Onda ovaj Sabor nece ništa drugo raditi, rekao je Hebrang.

Slavko Linic odgovorio mu je da "niti postoje kazneni postupci, niti postoje istrage vezane za oružje i sve ono što se u Rijeci dogada".

- Postoje zloupotrebe policije, obmane i laži policije i tragedija je da jedna policija laže da radi po nalogu DORH-a. A DORH nije sudjelovao u tome. Ali, naravno, vama je normalno da netko policiju zloupotrebljava. Ne postoje istrage, rekao je Linic.

I predsjednik SDP-a Zoran Milanovic kazao je da nema nikakvog postupka oko slucaja Grbic-Polancec, a Vesna Pusic (HNS) rekla je da postoji ozbiljna sumnja da se represivni aparat koristi u svrhu "diskvalifikacije politicke konkurencije".

- To je sumnja s kojom institucije države ne mogu funkcionirati. Korištenje represivnog aparata za politicke obracune temelj je svih diktatura, rekla je Pusic.

HDZ-ovci su optužili oporbu za kriminal i nedomoljublje, a najdalje su otišli Dragan Vukic i Frano Matušic. Vukic je ustvrdio da oporba traži povjerenstvo jer se "istrage primicu nekim bivšim visokim dužnosnicima za zlocine pocinjene u drugom svjetskom ratu", dok je Matušic SDP-ovcu Marinu Jurjevicu opet spominjao strica Antu, komunistickog dužnosnika. (Z. CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter