HDZ na 2,3 postotna poena do SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon europskih i prvog kruga lokalnih izbora, HDZ se po popularnosti ozbiljno približio SDP-u. Po redovitom istraživanju agencije Ipsos Puls koje je objavila Nova TV, SDP uživa podršku 23,8 posto birača, dok bi za HDZ danas glasovalo 21,5 posto Hrvata.

U odnosu na travanjsku anketu SDP je također u blagom usponu, za 0,8 postotnih poena, no potpora HDZ-u porasla je više, 1,9 postotaka. Prije serije izbora, u ožujku se 26 posto ispitanika izjasnilo za SDP, a HDZ je tada bio još na 17 posto. Europske i lokalne izbore HDZ je, dakle, dobro iskoristio i sada puše za vrat SDP-u.

Rejting socijaldemokrata na razini je onog iz proljeća 2007., a HDZ bilježi u svibnju drugi najbolji rezultat u zadnjih godinu dana.
Na stagnaciju odnosno pad popularnosti SDP-a sigurno utječe činjenica da njihov lider, premijer Zoran Milanović gubi podršku građana. Njegov rejting dugo se kretao oko 40 posto, no u novom je istraživanju pao na 34 posto.

S druge strane, njegov konkurent predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i dalje je izrazito neomiljen u javnosti. Pozitivno mišljenje o Karamarku ima samo 18 posto građana, ali to je ipak dva postotna poena više nego prije mjesec dana.

Politikom Vlade zadovoljno je tek 24 posto ispitanika, najmanje od njezinog formiranja, a nezadovoljnih je 66 posto. Zanimljiv je, međutim, lagani oporavak druge stranke Kukuriku koalicije, HNS-a. Čini se da su u im promjene na vrhu, dolazak na čelo stranke Vesne Pusić, bile dobrodošle i rejting narodnjaka nije više mizernih dva posto nego se popeo na 4,4 posto. Time je HNS na ljestvici popularnosti skočio na četvrto mjesto.

Ispred njih su još i Hrvatski laburisti, koji su slabo prošli i na europskim i na lokalnim izborima, ali im je potpora danas ipak na 13,1 posto, najviša od osnivanja. (D. C./NL)


Podijeli: Facebook Twiter