HDZ: Milanović ucjenjuje Istru pulskom bolnicom

HDZ smatra da su IDS i SDP jednako odgovorni za situaciju u kojoj se nalazi pulska bolnica (M. ANGELINI)
HDZ smatra da su IDS i SDP jednako odgovorni za situaciju u kojoj se nalazi pulska bolnica (M. ANGELINI)

"Prepucavanja između IDS-a i SDP-a koji zajedno obnašaju vlast na lokalnoj i na nacionalnoj razini samo pokazuje da tim strankama nije stalo do interesa građana i da se njihov odnos zasniva na politikanstvu, manipuliranju i ucjenama", rekao je predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce komentirajući na konferenciji za novinare oprečne stavove koalicijskih partnera vezane uz izgradnju pulske Opće bolnice.

Roce kaže da ga njihov sukob nimalo ne čudi jer, veli, logično je da su se sada okrenuli jedni protiv drugih budući da više nemaju "neku" drugu Vladu koja je prije bila dežurni krivac. Smatra da Vlada treba hitno dati suglasnost za bolnicu i zbog svih ranije dogovorenih građevinskih poslova, ali i pokretanja sveukupnog gospodarstva na ovom području.

Predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš pak smatra da je jedina konstanta tog koalicijskog partnerstva neprincipijelnost, dodajući da je nesuvislo vezivanje gradnje OB Pula s njenom sanacijom, na čemu, dodaje, sada inzistira premijer.

- Zoran Milanović ucjenjuje Istru gradnjom OB Pula iako je godinu dana imao vremena dati jamstvo, no po Kajinovim riječima jamstvo je spremno odavno i očito se čekao Zakon o sanaciji javnih ustanova da bi mogli ucjenjivati. Premijer je tako odlučio i Istra čeka već godinu dana, a kao klimavi alibi pronalazi se sanacija bolnice.

Mašinerija IDS-SDP-sve je ove godine zajedničkim snagama odrađivala sve vezano uz bolnicu i tragikomično je da izlaz sada nude isti oni akteri koji su i doveli do ove bezizlazne situacije i koji nisu ništa poduzimali kada se ukazivalo na netransparentno poslovanje, rekao je Kajfeš. Po njegovim riječima, bolnicu treba početi što prije graditi, i to bez ucjena i uvjeta, jer Istrani su siti političkih prepucavanja i trgovanja.

Tajnik gradske organizacije HDZ-a Pule Ivica Butorac veli da su netočni navodi da je pulska bolnica zakidana za sredstva koja joj pripadaju. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se trenutno bolnicama plaća na osnovu pruženih postupaka unutar dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS).

- Osnovna ideja plaćanja po DTS-u je u tome da on predviđa prosječno trajanje bolničkog liječenja za pojedinu dijagnozu te cijenu tog liječenja u koju su uključeni svi troškovi od trenutka prijema pacijenata u bolnicu do njegovog otpusta. Dakle svi postupci pruženi po DTS-u koje Opća bolnica Pula fakturira Ministarstvu i HZZO-u su joj priznati i plaćeni, rekao je Butorac.

Zaključio je da je zadatak Uprave bolnice da minimalizira troškove, racionalizira poslovanje, smanji broj nemedicinskog osoblja, izbjegne nepotrebno izdavanje lijekova i skrati prosječni boravak pacijenta, što, tvrdi, vodstvo bolnice i Županija kao osnivač, već 15 godina nisu u stanju učiniti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter