HDZ Labina: Za Plomin 3 je potreban referendum

Serđo Kokot, Nenad Boršić i Silvano Vlačić (I. RADIĆ)
Serđo Kokot, Nenad Boršić i Silvano Vlačić (I. RADIĆ)

"Poslije nedavnog posjeta državnih dužnosnika Labinu postalo je jasno da je, nakon cijele Kukuriku koalicije čiji je aktivni član i IDS, i lokalna vlast prihvatila elektranu na ugljen umjesto na plin te snažniju od one predviđene prostornim planom. To je dijametralno suprotno od onoga što su obećavali u predizbornoj kampanji pa se ogroman broj građana osjeća prevarenima", poručio je novinarima predsjednik labinskog HDZ-a Nenad Boršić.

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić razgovarali su, podsjetimo, prošlog petka sa županom Ivanom Jakovčićem i čelnicima lokalnih samouprava na Labinštini o obeštećenju ovom kraju zbog realizacije Plomina 3. Jasno su poručili da će se treći blok snage 500 MW graditi na ugljen, što su predstavnici vlasti u Istri pomirljivo primili.

- I gradske i županijske vlasti zadnjih su godina stalno ponavljale da Plomin 3 mora biti sukladan prostornom planu Istre i kao energent koristiti plin, istaknuo je Boršić. Podsjetio je na izjavu župana Jakovčića otprije četiri godine o tome da će se, dok je na toj funkciji, svim sredstvima boriti protiv "trojke" na ugljen te da neće dozvoliti ni otvaranje rasprave oko te teme u Istri.

- Zbog svega tražimo da lokalna i državna vlast učine ono što najmanje mogu, kad se već nemaju snage ispričati biračima na neistinama, a to je da građanima omoguće legitimno pravo na izjašnjavanje kakvu elektranu i pod kojim uvjetima su voljni prihvatiti te da njihov stav uvaže, dodao je.

Za referendum o pitanjima tehnologije i goriva za TE Plomin 3 HDZ-ovci se zalažu jer je, naglašavaju, posrijedi životno važno pitanje. "Kad o takvim pitanjima odlučuju izabrani predstavnici, a bez jasnog stava relevantnog djela građanstva, uvijek postoji osnova za sumnju te za moguću lošu odluku na štetu javnosti", zaključio je Boršić. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter