HDZ kritizira poslovanje Grada Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslovanje Grada Pule "nije uvijek u skladu sa zakonom, a to potvrduje i izvješce Državnog ureda za reviziju o njegovu poslovanju za prošlu godinu", izjavila je Lovorka Tomicic, predsjednica pulskog HDZ-a, na konferenciji za novinare.

Navodeci da je u tom revizijskom izvješcu dano uvjetno mišljenje zbog utvrdenih nepravilnosti i propusta, dodala je da se mnogi od njih ponavljaju još od 2008. godine.

Glavni propusti na koje upozorava izvješce su nepotpuna i nepravodobna naplata prihoda te neriješeni imovinskopravni odnosi izmedu Grada i trgovackih društava, kaže ona i dodaje da se sasvim jasno pokazuje da pojedini propusti nisu ni slucajni ni posljedice nemara.

Posljedice takvog poslovanja, nažalost, u konacnici snose sami gradani, kaže Tomicic objašnjavajuci da bi uz bolju naplatu proracunskih prihoda Grad raspolagao s više novaca.

- Za naplatu dospjelih potraživanja u iznosu od preko 11 milijuna kuna upucivane su samo opomene, dok druge mjere naplate nisu poduzimane. Sporno je i što za potraživanja za koja je upucena samo opomena može nastupiti zastara, navela je Tomišic uz rijeci da su se tim novcem mogla izgraditi dva vrtica.

Revizija je našla nepravilnosti i u postupcima javne nabave, kaže Tomicic, a oni se uglavnom odnose na izravno ugovaranje poslova bez provodenja postupka javne nabave. Tako su izravnim ugovaranjem nabavljene usluge u iznosu od gotovo milijun kuna - za poslove izrade geodetskih podloga 221 tisuca kuna, za parcelaciju 198, parcelacijske elaborate 174, medijsko pracenje gradskih aktivnosti 156, a za usluge odvjetnika 127 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter