HDZ ipak za ublažavanje zabrane pušenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo HDZ-a je, nakon niza kritika iz ugostiteljskog sektora i višemjesecne javne rasprave, odlucilo ublažiti zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Kako neslužbeno saznajemo, u vodstvu vladajuce stranke prevladao je stav da je u ovom trenutku važnija borba za svako radno mjesto od zaštite zdravlja stanovništva. Nekoliko clanova Predsjedništva inzistiralo je da Vlada ostane dosljedna cvrstoj zabrani pušenja, da se u javnosti ne bi ponovno pojavile interpretacije da HDZ odustaje od svojih važnih projekata, ali cak se i veliki protivnik pušenja na javnim mjestima Andrija Hebrang priklonio pragmaticnom stavu da je u uvjetima recesije primaran ekonomski interes.

Prema nekim informacijama, Vlada bi vec iducega tjedna mogla uredbom intervenirati u Zakon o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda, no cini se da još nije do kraja definirano koji ce biti konacni oblik najavljenih zakonskih izmjena. Iz Ministarstva zdravstva i jucer su ponavljali da još analiziraju ucinke zakona na poslovanje ugostitelja te da ce reagirati na temelju tih pokazatelja.

Navodno se razmišlja o rješenju prema kojemu bi kafici do 50 metara cetvornih mogli u svoj prostor ugraditi kabine za pušenje s recikliranim zrakom u kojima bi se moglo konzumirati pice. U vecim objektima, vlasnici koji žele proglasiti pušacki dio morali bi ga odvojiti fizickim pregradama, te se u njemu ne bi smjela konzumirati hrana.

Vladajuca stranka, ocito, nije do kraja prihvatila rješenja iz Ceha ugostitelja kojima je zeleno svjetlo vec dao saborski Odbor za turizam. Prema njihovom prijedlogu, koji je prošloga tjedna upucen u parlamentarnu proceduru, potpuna zabrana pušenja u kaficima i restoranima stupila bi na snagu u svom punom obliku tek nakon tri godine prilagodbe. U tom razdoblju kafici do 50 cetvornih metra mogli bi birati hoce li biti kafici za pušace ili nepušace. Veci ugostiteljski objekti mogli bi zadržati i goste koji puše i one koji su nepušaci, ukoliko urede posebne, suvremeno opremljene i odvojene prostore za pušace u kojima bi se onda mogli konzumirati hrana i pice.

Cini se da se vrh HDZ-a odlucio ublažiti zabranu, ali ne u opsegu koji priželjkuju ugostitelji.

Odustajanje od potpune zabrane pušenja za Vladu Jadranke Kosor bit ce jedan od rijetkih poteza koji joj u predstojecim vremenima, kada ce se rebalansom rezati prava mnogim proracunskim korisnicima, može donijeti pozitivne reakcije u javnosti.


Podijeli: Facebook Twiter