HDZ: Imamo dovoljno ruku, predložit ćemo novog mandatara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska demokratska zajednica tvrdi da ima novu, presloženu većinu u Saboru i da će dati novog premijera. Tko će biti novi mandatar - predložit će vrh stranke. Tako je novinarima rekao Glavni tajnik stranke Ivan Domagoj Milošević.

- Vlada je došla u slijepu ulicu. Znamo kako se izlazi, ili naprijed ili nazad ili u nekom novom smjeru. Očekujemo da se maknu sva trojica: premijer i oba potpredsjednika Vlade, kako je to predložio Tomislav Karamarko. S punim uvažavanjem smo ušli u politički brak s MOST-om, često smo zatomili svoj politički ponos, ali u jednom trenutku tome mora doći kraj. HDZ je najveća stranka, s najvećim brojem glasova i to treba poštivati. Preslagivanjem nove parlamentarne većine doći ćemo do konstruiranja nove Vlade, rekao je Milošević.

Hrvatska demokratska zajednica, ustvrdio je, neće odustati od opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Na primjedbu o nezadovoljstvu europarlamentaraca HDZ-a odlukom da se ide u opoziv premijera Tihomir Orešković, Glavni tajnik HDZ-a istaknuo je: "Razumijem želju i potrebu naših zastupnika da se više razgovara i to i činimo. Naši europarlamentarci nisu dovoljno često u Hrvatskoj da razumiju što se sve događa. Oni su dužni poštovati odluke tijela stranke. Kreće se u preslagivanje većine."

Novinari su Miloševića pitali hoće li novi HDZ-ov mandatar biti aktualni ministar financija Zdravko Marić, na što je Glavni tajnik HDZ-a odgovorio: Kolega Marić ima apsolutno dobru reputaciju i on je sigurno jedno od imena o kojima se razgovara kad se govori o novom mandataru. Puno je prezimena, a ovog puta će HDZ odlučiti tko će biti novi mandatar. O tome će odlučiti najviša tijela stranke."

Ukoliko Orešković ne podnese ostavku, kaže Milošević, pokazat će nevjerovatnu političku tvrdoglavost.

- Pozivam ga da pročita koji su demokratski standardi zapadne Europe. Ako svako svakom iskaže nepovjerenje, premijer mora ponuditi ostavku, istaknuop je.

Glavni tajnik HDZ-a na koncu je objasnio da su trenutačno na snazi dva procesa, "jedan je rekonstrukcija Vlade, a drugi preslagivanje parlamentarne većine u Saboru".

O mogućem sudjelovanju u novoj Vladi, odnosno o mogućoj podršci HDZ-u novinari su pitali Milorada Pupovca iz SDSS-a.

- Mi čujemo da se govori o našem sudjelovanju, da postoji inicijativa u tom smislu, ali mi sudjelovanja u tome nemamo i još ne vidimo još pretpostavki za tu vrstu sudjelovanja. Mi smo rekli što mislimo da je najbolje za zemlju, a to je da se velike stranke dogovore da se ide na prijevremene izbore, ali ukoliko one odluče drugačije moraju izložiti argumente koji mogu izdržati provjeru i pokazati da je to održivo rješenje, rekao je Pupovac.

Nešto ranije, saborski zastupnik HSP AS Pero Ćorić rekao je da nikada i ni u kojem slučaju neće podržati Vladu i saborsku većinu u kojoj sudjeluju SDSS i Milorad Pupovac. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter