HDZ: IDS želi izbjeći odgovornost i sjediti na dvije stolice


Promašaji državne poljoprivredne politike i kritika političkih prilika u županiji bile su u četvrtak teme konferencije za novinare istarskog HDZ-a na kojoj su govorili potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Mario Bratulić i predsjednik odbora za medije ove stranke Mario Sošić. Bratulić je kritizirao posljednji natječaj iz državnog programa ruralnog razvoja kao još jednu potvrdu da "Kukuriku koalicija odlučnim koracima nastavlja uništavati hrvatsko selo i poljoprivredu".

Naime, Ministarstvo poljoprivrede je u aktualnim natječajima povećalo iznos sredstava koja će se dodjeljivati, utrošivši pritom prema polovicu ukupnog novca koji je namijenjen ruralnom razvoju za razdoblje do 2020. godine, upozorava Bratulić. Pritom je drastično smanjen broj korisnika, odnosno Ministarstvo je objavilo da će se od 1.107 prijavljenih projekata financirati samo njih 140, čime se, ocjenjuje Bratulić, "financira industrija a ne mala obiteljska gospodarstva, što je suprotno načelima Programa ruralnog razvoja, te će doprinijeti daljoj depopulaciji i zaostajanju sela i ruralnog prostora".

Dio pressice Bratulić je posvetio i usporednoj ocjeni političkih odnosa na poluotoku i u državi. Na odrješitu izjavu predsjednika IDS-a da s HDZ-om neće pregovarati Bratulić odgovara da "HDZ nije opterećen hoće li netko razgovarati s nama ili ne, već će ponuditi program za razvoj Istre kojeg će morati prihvatiti svatko tko želi pregovarati". Bratulić je prigovorio IDS-u da nema "ni stava ni programa o bitnim pitanjima", ali vladajuću istarsku stranku smatra odgovornom za ovakvo stanje, "iako žele sjediti na dvije stolice tvrdeći i prikazujući da ni za što nisu odgovorni i da ni u čemu nisu sudjelovali, a članovi su vladajuće koalicije".

Primjere za propast obećanja vladajuće koalicije i njihova "Plana 21" Bratulić je, na državnoj razini, naveo u slučaju otpisa dugovanja što je iskoristilo svega 14.000 umjesto najavljenih 100.000 građana, a tu su još slučajevi neriješenog državnog poljoprivrednog zemljišta, neprovedene decentralizacije, neizgrađenog istarskog ipsilona, i naposljetku aktualne najavljene promjene u sustavu vodovodnih poduzeća, zbog čega je IDS izrazio zabrinutost, po Bratuliću, "brinući se za sudbinu vlastitih uhljeba".

Mario Sošić najavio je da će najesen istarski HDZ pokrenuti niz tematskih javnih tribina, kao uvod u izbornu kampanju. Prve dvije održat će se u Pazinu, 11. rujna s temom "Perspektive ruralnog razvoja Istre u nova ruralna politika Republike Hrvatske", te 22. rujna s temom "Istra u Hrvatskoj danas" na kojoj će se govoriti o pitanima decentralizacije, regionalizacije, lokalne samouprave, te o utjecaju političke scene u Istri na razvoj Istre. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter