HDZ: IDS zapostavio središnju Istru

Viktor Lakoseljac i Stjepan Gabrić (M. RIMANIĆ)
Viktor Lakoseljac i Stjepan Gabrić (M. RIMANIĆ)

"Jesu li Jakovčić i Kajin jedini koji se brinu za Istru?", pita pazinski HDZ. "Naravno da nisu", zaključuje predsjednik pazinskog ogranka te stranke Stjepan Gabrić.

On kaže da je nakon 20 godina valjda svakom u Istri i Hrvatskoj jasno da je sve ove godine njima u IDS-u glavna briga bila zbrinuti sebe, kao i očuvati pozicije i privilegije, a ne boljitak i napredak Istre i Hrvatske.

- Gledajući Istru u cjelini, njene gradove i općine, osobito središnju Istru, ne može se izdvojiti niti jedan ozbiljan projekt koji su oni verbalno zagovarali, a da je ostvaren, kaže Gabrić prisjećajući se, kako kaže, priča o pulskoj bolnici, Brijuni rivijeri, Kaštijunu, golf terenima i drugom.

On dodaje da IDS stalno izmišlja umjetne napetosti između Istre i Zagreba kao opravdanje za neaktivnost i u konačnici izostanak investicija. "Nadam se kako su ljudi u Istri konačno uvidjeli da su gospodin Jakovčić i vodstvo IDS-a prvorazredni demagozi i nepouzdani partneri, što su pokazali kad su Račanovu vladu na račun lokalnih izbora ostavili na cjedilu, a sličan scenarij provode i s Kukuriku vladom", kaže Gabrić.

- Budući da je Jakovčić sudjelovao u kreiranju "Plana 21" koji predviđa ugljen kao energent za termoelektranu Plomin, znao je da referendum ne može proći, kaže Gabrić pa mu nije jasno što Jakovčić sada izvodi.   

Grabić IDS-u zamjera zapostavljanje Pazina i središnje Istre.

- Županu su puna usta Istre kao regije znanja, a nikako da ostvari obećanja o dogradnji Gimnazije i strukovne škole u Pazinu. Godinama obećava rekonstrukciju dvorane "Mirna" u sjedište županijske skupštine. Ta dvorana zjapi prazna, a umjesto da svaki mjesec doprinosi pedesetak tisuća kuna urušava se. Voljom Jakovčića i IDS-a Pazin nikad nije saživio kao županijsko središte. Posljedice takve politike IDS-a jesu: nema novih radnih mjesta, mladi se ne vraćaju u grad, nema mladih obitelji i nema djece. Osamdesetih godina osnovnu školu u Pazinu polazilo je 960 učenika, a danas ih je tek 650.

- Nažalost IDS je tijekom ovih 20-tak godina u općinama, gradovima, županiji i trgovačkim društvima instalirao i uhljebio svoje ljude, osigurao im debele privilegije, kaže Gabrić. U tomu, naglašava, leži najveći strah od gubitka na lokalnim izborima jer to znači i gubitak stečenih privilegija.

Na novinarsko pitanje priprema li se pazinski HDZ za lokalne izbore Gabrić odgovara kako će oni na izbore izaći samostalno, dodajući da se dogovara i kandidat za gradonačelnika. Budući da se kroz vijeće ne može utjecati na politiku grada, jer su ovlasti gradonačelnika jako velike, smatra da je u postojećoj konstelaciji odnosa, unatoč dobroj suradnji koalicijskih partnera, gradsko vijeće marginalizirano. Zato se nada da će HDZ nakon sljedećih izbora imati i gradonačelnika. (M. RIMANIĆ)                                           


Podijeli: Facebook Twiter