HDZ: IDS je znao da će Plomin ići na ugljen

Stjepan Gabrić i Marino Roce (foto M. RIMANIĆ)
Stjepan Gabrić i Marino Roce (foto M. RIMANIĆ)

"IDS po tko zna koji put obmanjuje građane Istre", rekao je na konferenciji za novinare Stjepan Gabrić, dopredsjednik istarskog HDZ-a. Prema njegovim riječima, iz medijskih nastupa župana Ivana Jakovčića, saborskog zastupnika Damira Kajina i labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike, vezanih za termoelektranu Plomin, vidljivo je da ih više brinu nadolazeći lokalni izbori nego problematika termoelektrane i ekologije u Istri.

- To se može zaključiti na temelju činjenice da je IDS sudjelovao u kreiranju famoznog "Plana 21", stoga im je dobro poznato da se u konkretnom slučaju radi o ugljenu kao energentu, a sada, kad je sve riješeno, oni podržavaju plin, kaže Gabrić.

- To je jeftina predstava za vrtić, zaključio je on. Poznato je kako lokalna samouprava nema ovlasti raspisivanja referenduma za projekte od državnog interesa, ali unatoč tomu IDS istarsku javnost ipak želi uvjeriti da ima mogućnosti odlučivanja o vlastitoj sudbini.

- Priče da će se o navedenoj problematici raspravljati na županijskoj skupštini, također su demagogija, jer da se o tomu ozbiljno razmišljalo, i da se željelo čuti glas vijećnika, takva se rasprava mogla održati i pred godinu dana, kaže Gabrić.

On kaže da je sukob Jakovčić - Kajin predstava kojom se javnosti nastoji prikazati da "ako ih jedan iznevjeri, tu je drugi koji se brine za malog čovjeka" i naglašava kako je njima najvažnije dobiti izbore. U tu se demagošku priču, kaže, uključio i Dino Kozlevac, predsjednik županijskog SDP-a, kao da lokalni političari odlučuju o projektima od državne važnosti, ali Gabrić vjeruje kako građeni Istre više neće nasjedati na demagogiju, politikanstvo i laka obećanja IDS-a.

Plominski prostor, zapravo Labinština, rezervirani su za elektrane na ugljen i to još od vremena Italije, kada je na tom prostoru izrađena prva elektrana, rekao je Marino Roce, predsjednik istarskog HDZ-a.

Govorilo se da na tom prostoru više nema ugljena i kako je zato rudnik zatvoren. Takvi obmanjuju javnost, dodao je, jer je u međuvremenu u Plominskom zaljevu izgrađen terminal za rasuti teret, a to znači za ugljen. Ondje postoji kompletna infrastruktura za ugljen, dakle logika ukazuje da svaki investitor uz takvu infrastrukturu računa na ugljen. To je bilo poznato i lokanoj samoupravi, a to je zacrtano i u Planu 21.

- Žao nam je što IDS nije ranije energiju usmjerio u borbu da investitori na tom prostoru ne pogoršavaju ekološke uvjete, već da ih poprave ili barem zadrže na istim parametrima, rekao je Roce.

- Svaki investitor nastoji sa što manjim troškovima ostvariti što veću dobit, a na nama je da u ovom slučaju pratimo poštivanje zakona, svih standarda zaštite okoliša uz primjenu najkvalitetnije tehnologije, zaključio je Roce. (M. RIMANIĆ)     

 


Podijeli: Facebook Twiter