HDZ i SDP podržali Zakon o HRT-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi saborski klubovi  cetvrtak su u Saboru podržali prijedlog novog Zakona o HRT-u. Dvije najvece stranke, SDP i HDZ, su oko pitanja Zakona o HRT-u iskazale rijetko videno suglasje. Tako je Nenad Stazic, govoreci u ime SDP-a, rekao da su uvažene primjedbe njegove stranke oko toga da se sprijeci vracanje na koncept državne televizije te je u tom smislu odao priznanje ministru kulture Boži Biškupicu.

- Ovo odustajanje od etatizacije televizije osobito je uocljivo kod izbora clanova Programskog vijeca. Zadržan je koncept koji postoji u sadašnjem zakonu. Ali prihvacen je i amandman Odbora za medije na nacin izbora Nadzornog odbora, da se barem jedan clan bira na prijedlog parlamentarne manjine.

Takvim rješenjem nitko nece imati zagrantiranu dvotrecinsku vecinu u tom tijelu koje ce birati glavnog ravnatelja. A znamo da od glavnog ravnatelja proizlaze dalje ravnatelji podružnica, urednici, uopce programska politika. Glavni ravnatelj ima bitnu ulogu u kreiranju pozicije televizije kao javne ili kao pristrane ili sklone jednoj od opcija, rekao je Stazic.

Milorad Pupovac (SDSS) zauzeo se za to da se pri izboru glavnog urednika na televiziji i radiju više cuje glas novinara.

- To mišljenje je sada savjetodavno. Programsko vijece i Nadzorni odbor ne moraju držati do njega. Kao što smo imali slucajeve do sada da su novinari s 50 i nešto posto ocijenili neke kandidate ili kandidatkinje, ali je Programsko vijece unatoc tome te osobe izabralo na funkcije glavnog urednika.

Mislim da ne bismo smjeli dopustiti takvu praksu. Moramo dati više prostora novinarima i urednicima u stvaranju profesionalne etike i u stvaranju profesionalnog okvira kuce u kojoj rade. Smatramo da to mišljenje mora imati obvezujuci karakter, rekao je Pupovac.

Ministar kulture Božo Biškupic je rekao da ce Vlada i HRT potpisati petogodišnji ugovor u kojem ce se detaljno definirati programske obveze radija i televizije, te izvor i iznos sredstava za njihovo emitiranje.

- Što se tice financiranja, novac za HRT dolazio bi iz pretplate te od komercijalnih prihoda od oglašavanja. Pri tome pretplata ne smije iznositi više od 1,5 posto prosjecne neto place u državi za prethodnu godinu. Reklame se u razdoblju od 18 do 22 smanjuju s najviše devet minuta po satu na najviše šest minuta po satu, no takva ce odredba trajati samo godinu dana nakon kojih ce se minutaža smanjiti na najviše cetiri minute po satu, rekao je Biškupic.


Podijeli: Facebook Twiter