HDZ i SDP na korak do kompromisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanovic nisu se u ponedjeljak dogovorili oko ustavnih promjena, koje se ne mogu provesti bez podrške obje stranke, no nakon jednoipolsatnog razgovora cini se da su se celnici dvije najjace stranke u zemlji maknuli s pat-pozicije samim time što su odlucili još jednom pokušati postici dogovor pa su za tjedan dana dogovorili novi sastanak.

SDP ne želi glasati za ustavne promjene bez dogovora oko glasanja dijaspore i inzistira na tome da se izbori u BiH odvijaju samo na teritoriju RH, odnosno u pet diplomatsko-konzularnih predstavništva u toj zemlji, dok HDZ na to ne pristaje, ali želi brze izmjene Ustava kako bi se pregovori s EU-om priveli kraju. Kosor i Milanovic nisu željeli otkrivati detalje razgovora, ali su porucili da žele dogovor.

"Razgovor je bio dobar i konstruktivan, najbolji dosad", kazala je Kosor. Milanovic je, pak, istaknuo da su stavovi SDP-a poznati i da je ta stranka vec ucinila veliki kompromis jer je odstupila od onoga što je zagovarala u pocetku.

"Naš je stav da se glasa tamo gdje je Hrvatska. Vidimo prostor za dogovor. Vjerujem da ce u razumnom vremenu doci do kompromisa. SDP je vec ucinio kompromis, a sada i HDZ mora pronaci kompromis", porucio je.

Na pitanje jesu li ona i njezina stranka spremne na kompromis, Kosor je kazala da je stav HDZ-a poznat, ali o detaljima nije htjela govoriti jer smatra da od dogovora nece biti ništa ako se on bude postizao preko medija. I Kosor i Milanovic porucili su, pak, da ne žele trgovati ni ljudima ni njihovim pravima, a suglasni su i oko toga da dogovor oko Ustava mogu postici bez pomoci predsjednika Ive Josipovica.

Kako se doznaje, Milanovic doista nije spreman odstupiti od toga da se u BiH glasa samo na pet mjesta, što ce znaciti izlazak puno manjeg broja ljudi na izbore, a to automatski znaci i manje zastupnika iz te izbore jedinice, gdje je dosad iskljucivo HDZ dobivao mandate. No, dogovor bi se mogao postici tako što bi se odredila fiksa kvota zastupnika koji dolaze iz dijaspore, bez obzira na izlaznost, a spominjao se broj od tri zastupnika.

Uz to, naši izvori tvrde da je Milanovic premijerki predložio i to da se u Ustav ugrade izmjene po kojima bi se naglasilo da su gradani Hrvatske slobodni i jednaki bez obzira na seksualnu orijentaciju.


Podijeli: Facebook Twiter