HDZ i Most: "Blagi prijepor" oko primarne selekcije otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni predstavnici Mosta ni predstavnici HDZ-a u petak nakon pregovora o setu reformskih tema vezanih za poljoprivredu, energetiku i zaštitu okoliša nisu krili zadovoljstvo razgovorima u središnjici HDZ-a, a jedini "blagi prijepor", kao su rekli, nastao je oko primarne selekcije otpada.

- Drago mi je da smo se usuglasili oko velike većine pitanja. Ne znam što će biti u narednom razdoblju, ali odavde nosim zaista dobre utiske. Svidio mi se način na koji smo radili konverzaciju iako nismo očekivali toliku ekipu (HDZ-a). Preko 20 ljudi nas je dočekalo, dok smo u SDP-u imali razgovore jedan na jedan", izjavila je Ružica Vukovac (Most) nakon troipolsatnih pregovora.

Na novinarsko pitanje oko čega se nisu usuglasili, kazala je kako je riječ o "nešto vrlo malo oko ekologije".

Posebno je zadovoljna pregovorima o poljoprivredi jer je, ističe, to grana koja je teško stradala zahvaljujući politici. 

- Poljoprivreda mora biti konstruirana tako da bude čvrsta i temelj ove zemlje, a ona to trenutno nije, ustvrdila je Vukovac. O eksploataciji nafte u Jadranu, rekla je, na sastanku nije bilo govora. Nismo tako daleko išli. Jest bilo govora o energetici i o tome smo prilično dugo razgovarali. I ekologiju smo 'pretresali', ali što se tiče eksploatacije u Jadranu, rečeno je kratko da nismo protiv istraživanja, ali da li se ti resursi koji se tamo otkriju moraju staviti u funkciju, to je upitinik, kazala je Vukovac.

Na pitanje s kim je Most zadovoljniji u pregovorima i kako će na kraju odlučivati o tome kome dati podršku, Vukovac je kazala kako "o tome koji će se sve uvjeti vagati" i na koji način će donijeti odluku još ne znaju.

- Mi smo tražili Vladu stručnjaka i to je ono što i jedni i drugi podupiru i za nas bi to bilo najbolje rješenje, rekla je Vukovac. U Mostu se, kaže, razmišlja na način: 'Dajte stručnjake i idemo rješavati probleme'.

Za pregovore s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste ostalo je još nekoliko tema i one će biti pripremljene za idući tjedan, rekla je. "Idemo ponovo na klauzuru u Plitvice i tamo ćemo pretresti sve što je bitno i što se mora reformirati. Nemoguće je napraviti reforme samo u jednom ili dva sektora. Treba provesti svih pet ključih točaka", rekla je Vukovac.

O foteljama, tvrdi, nije se razmišljalo, a na pitanje želi li Most resor poljoprivrede odgovorila je kako je "to je resor koji je jako bitan".

Predsjednik HDZ-ovog Odbora za zaštitu okoliša i energetiku Darko Horvat zadovoljan je "punim konsenzusom", a jedino je, tvrdi, u segmentu zaštite okoliša nastao "blagi prijepor" vezan uz primarnu selekciju otpada.

- Jedino je u segmentu zaštite okoliša nastao jedan mali, blagi prijepor, isključivo u pristupu primarnoj selekciji i obveza koje smo preuzeli. Dvojimo jesmo li u sljedeće dvije ili tri godine u mogućnosti dovesti taj sustav do faze negdje 50 posto primarne selekcije, rekao je Horvat.

Predsjednik HDZ-ovog odbora za poljoprivredu Krunoslav Zmaić također nije krio zadovoljstvo razgovorima. "Itekako smo zadovoljni ovim razgovorima s obzirom da već tri i pol godine radimo na našem programu i našli smo s kolegama iz Mosta zajednički interes koji je u biti potpuno jednak", rekao je. Jedino pitanje je, ističe, način dolaska do određenih ciljeva, no i dodaje kako je to samo pitanje izvedbe.

- Imamo isti interes, a to je čvrsto i zajedničko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, pitanje poljoprivrednog zemljišta, izravna plaćanja, ruralni razvoj, kazao je Zmaić dodavši međutim da se u detalje ipak nije danas išlo.

Na pitanje što misli o inicijativi za osnivanje poljoprivredne banke, Zmajić je uzvratio kako je stav HDZ-a da su agrobanke itekako poželjne. Ima, kaže, više modela. "Ili osnivanje nove agrobanke ili korištenje postojeće infrastrukture, što bi značilo dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke ili pak Croatia banke", pojasnio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter