HDZ: Hitno stavljanje "lex Perkovića" izvan snage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je danas zatražio da Hrvatski sabor odmah u svoj dnevni red uvrsti, raspravi i donese zakon kojim bi se izvan snage stavio tzv. lex Perković i time, ističu u toj stranci, umanjila šteta za Hrvatsku.

Predstavnik saborskog Kluba HDZ-a Davorin Mlakar izvijestio je da su 53 zastupnika potpisima podržali takav zahtjev, sa željom da se Hrvatska izvede iz štetne pozicije u koju je dospjela izmijenivši Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno zvan 'lex Perković', samo tri dana prije ulaska u EU.

"Zakon o stavljanju izvan snage 'lex Perković' je u proceduri, sugeriram Vam da ga odmah uvrstite u dnevni red, da ga raspravimo i odmah donesemo i tako umanjimo štetu nastalu Hrvatskoj politikom ove Vlade", poručio je Mlakar predsjedniku Sabora Josipu Leki nakon saborske stanke.

Posebno je apelirao na SDP da podrži spomenuti zahtjev. Osvrnuo se i na jučerašnji govor premijera Zorana Milanovića u Saboru, zabrinut njegovim čvrstim stavom da će u pregovorima s EK biti još čvršći i da ne kani odstupiti od svojih stavova oko 'lex Perković'. Mlakar je ocijenio kako je nakon premijerova govora jasno da Vlada nema viziju, plan i rješenje kako Hrvatsku izvući iz duboke krize u unutarnjoj i vanjskoj politici.

Laburist Branko Vukšić obrušio se na premijerovu tvrdnju kako 'lex Perković' štiti hrvatske branitelje, istaknuvši da se branitelji štite boljim životom, a dignitet i suverenitet države ekonomskim i financijskim suverenitetom.

"Odustanite od tvrdoglave borbe koja ne donosi dobro. Pod brišete s Hrvatskom vi, i vi ste nas strpali u ptičji rezervat", poručio je Vukšić. HDSSB-ov Boro Grubišić ocijenio je pak kako je premijer tvrdnjama da 'lex Perković' štiti branitelje izjednačio hrvatske branitelje s udbašima.

"Hrvatska nije, kao neke druge europske zemlje provela lustraciju, koja kaže da bivši pripadnici Udbe i KOS-a ne mogu zauzimati pozicije. No, na žalost ili oni ili njihovi sinovi danas zauzimaju visoke pozicije u novoj državi", poručio je Grubišić, dodavši kako je odbijanje europskog uhidbenog naloga upravo njihovo djelo.

"Portali vrište da je okončana kriza i sve riješeno, a mi zastupnici u Saboru, ovdje gdje se odlučuje, nemamo pojma i ne znamo ništa o tome", zamjerila je vladajućima nezavisna zastupnica Jadranka Kosor u ime kluba u kojem sjedi sa zastupnicima HGS-a.

Nezavisni Damir Kajin kaže da treba procesuirati udbaše, ali i ubojice jugoslavenskih ambasadora, kao i one koji su 90-ih ubijali sindikalne lidere. Predsjednik Sabora Leko nije se izravno referirao na zahtjev HDZ-ova Kluba, rekavši tek kako je vidljivo da su stajališta klubova demokratski različita i da tako treba biti, te da je legitimno pravo klubova da ne podupiru Vladu. Podsjetio je da je Sabor donio sve zakone, pa i "ranije spominjani", čime je parlament potvrdio svoju ustavnu poziciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter