HDZ ce voditi Vijece za borbu protiv korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U šestom sazivu Sabora koji završava u cetvrtak Nacionalno vijece za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, popularno zvano Antikorupcijsko vijece, vodio je SDP-ovac Željko Jovanovic, poznat po svojim tvrdnjama da je vrh HDZ-a zlocinacka organizacija. Zbog tih ga je izjava HDZ tužio i skinuo mu zastupnicki imunitet. Nakon toga je protiv HDZ-a podignuta optužnica zbog nezakonitog financiranja stranke i ceka ih sudenje. Medutim, u sedmom sazivu hrvatskog parlamenta koji ce se danas konstituirati Antikorupcijsko vijece vodit ce - zastupnik HDZ-a! To je rezultat pregovora izmedu oporbenih stranaka koji je jucer pretocen u pisani sporazum što su ga u Saboru potpisali Branko Bacic (HDZ), Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) i Dinko Buric (HDSSB).

Potpisivanje je bilo predvideno za 14 sati, ali je odgodeno za sat kasnije jer se otegla sjednica predsjedništva HDZ-a koja je zapocela u podne i bavila se upravo podjelom dužnosti u Saboru. Naposljetku se Bacic pojavio iza 15 sati, a onda je uslijedila dodatna runda razgovora koja je trajala cetrdesetak minuta. Razlog je bilo HDZ-ovo inzistiranje da im pripadne celno mjesto u Antikorupcijskom vijecu koje je u oporbenoj kvoti.

Koliko im je bilo stalo do te dužnosti, pokazuje cinjenica da su žrtvovali jednog promatraca u Europskom parlamentu, što je statusno vrlo atraktivno mjesto. Naime, euro-promatraci ce imati pravo na visoke devizne dnevnice, naknadu putnih troškova, ured u Europskom parlamentu i tajnicu. Od pet opozicijskih promatraca tri ce imati HDZ, a po jednog laburisti i HDSSB, o cemu su u startu pregovora tek sanjali. Da bi se dokopali Antikorupcijskog vijeca, HDZ se odrekao i vodenja jednog saborskog izaslanstva pri nekoj od medunarodnih institucija. Dva izaslanstva su pripala oporbi, a raspodijelili su ih laburisti i HDSSB. Buduci da je HDZ stranka pod optužnicom, novinare je zanimalo što o tome misle Buric i Lesar, koji su se složili da najveca oporbena stranka preuzme Antikorupcijsko vijece.

- Kazneni postupak protiv HDZ-a nije bio predmet ovih razgovora. HDZ uživa povjerenje dijela biraca, sukladno tome ima odreden broj mandata i zato nema smetnje da dobiju ovu dužnost. Uostalom, možda je najbolje rješenje da baš HDZ bude na celu Antikorupcijskog vijeca, možda ce se najviše baviti sami sobom, rekao je Buric. Lesar je dodao kako vjeruje da ce HDZ "proaktivno voditi Vijece".

Bacicu nije bilo upuceno ovo pitanje, ali je ipak samoinicijativno na njega odgovorio.- Iza nas su demokratski izbori na kojima su mandate dobila 44 casna i poštena clana HDZ-a koji su primjereni za obnašanje svake dužnosti u Saboru. Prema tome, ne postoji nikakva dvojba, upozorio je glavni tajnik HDZ-a.

HDZ je sporazumom dobio oba oporbena potpredsjednika Sabora te osam mjesta predsjednika saborskih odbora, a laburisti i HDSSB po dva. - Bili su ovo dobri pregovori u prijateljskom ozracju. A svaki sporazum je kompromis, zakljucio je Bacic.

- Dobro je rješenje da predstavnik najjace oporbene stranke bude predsjednik Vijeca. Tko god bio predsjednik, ne želim se, naime, miješati u kadrovska pitanja HDZ-a, dat cemo mu maksimalnu podršku da zajedno gradimo društvo bez korupcije. Želim da buduci predsjednik Vijeca s ostalim clanovima doprinese da u hrvatskom društvu nikada više ne bude crnih fondova nego da postanemo društvo bez korupcije, rekao je dosadašnji predsjednik Vijeca Željko Jovanovic (SDP). (D. CIGLENECKI, Z. CRNCEC/NL)

Nakon Gredelja, novi odvjetnici

Hrvatska demokratska zajednica izabrala je nove odvjetnike koji ce zastupati donedavno vladajucu stranku u procesu za slucaj crnih fondova. Rijec je o zagrebackim odvjetnicima Davorinu Budinu i Tomislavu Penicu.
- Tocno je da cemo zastupati HDZ u tom postupku. Predali smo punomoc u spis i kad detaljnije proucimo dokazni materijal, odlucit cemo o strategiji obrane, rekao nam je jucer Budin.
HDZ je donedavno zastupao bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj, koji im je otkazao punomoc zbog nesuglasica oko modaliteta obrane.
Budin i Penic osnovali su krajem 2002. zajednicki odvjetnicki ured u Zagrebu. Prije karijere u odvjetništvu Budin je bio opcinski državni odvjetnik u Zagrebu, a napustio je odvjetništvo nakon sukoba s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Radovanom Ortynskim. Penic je ranije bio državni tajnik u Ministarstvu pravosuda. (S. Ab.)


Podijeli: Facebook Twiter