HDZ će ujesen podržati SDP-ove ustavne promjene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su prošlog petka zapele gotovo na nultom koraku, čini se da ustavne promjene ujesen imaju puno više izgleda za uspjeh. Naime, HDZ će, po svemu sudeći, ipak podržati da se u Ustavu ukine zastara za kaznena djela teškog ubojstva počinjena iz političkih pobuda. Primarno se tu misli na likvidacije koje je organizirala komunistička tajna policija.

- Normalno je da smo se usprotivili da se po hitnom postupku, bez ikakvih prethodnih konzultacija, pokrene proces promjene Ustava. Pogotovo što su se zbog toga pobunili i SDP-ovi koalicijski partneri. Vjerojatno ćemo i idućih dana pokušati politički poentirati na toj situaciji. Ali, objektivno, naš je manevarski prostor tu vrlo sužen. Ne može HDZ odbiti jednu ovakvu inicijativu i realno je stoga očekivati da je podržimo, premda o konačnoj formulaciji možemo pregovarati, rekao nam je visoki dužnosnik HDZ-a.

Takav mogući rasplet neizravno je najavio i Vladimir Šeks koji je u jednom trenutku na sjednici Odbora za Ustav konstatirao da se "HDZ ne opire ovoj inicijativi nego je pozdravlja", ali je imao ozbiljne primjedbe proceduralne naravi. S obzirom da klubovi SDP-a i HDZ-a ukupno broje 101 zastupnika, to je taman dvotrećinska većina potrebna za izglasavanje ustavnih promjena. A sigurno je da će im se pridružiti i Damir Kajin, koji je i potpisao SDP-ov prijedlog, kao i Jadranka Kosor zajedno s članovima svojeg kluba, Nevenkom Bečić i Željkom Kerumom. (piše D. CIGLENEČKI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter