HDZ će opet zabraniti zamrzavanje zametaka?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od prvih poteza nove Vlade u području zdravstva mogla bi biti zabrana zamrzavanja zametaka pri postupku umjetne oplodnje, dao je do znanja HDZ-ovac Ante Ćorušić, vjerojatni ministar zdravstva u Oreškovićevoj vladi. Zamrzavanje zametaka uvedeno je 2012. godine, kao prvi postizborni potez tadašnjeg SDP-ovog ministra zdravlja Rajka Ostojića, kojim je odgovorio na zahtjeve brojnih neplodnih parova. U tom svjetlu, Ćorušićeva najava znak je da stranci koja preuzima vlast na pameti nisu reforme, nego svjetonazorska pitanja.

Oštro protiv

Ćorušić se prije četiri godine oštro protivio uvođenju metode koja parovima omogućuje zamrzavanje viška zametaka na najviše pet godina, čime se povećavaju šanse za uspješnu umjetnu oplodnju.

– Trideset posto embrija pri odmrzavanju propadne. Tko će odlučiti, od deset njih, koji je vijabilan, koji je sposoban, a koji nije? To su inženjeri medicinske biologije koji na temelju nekakvih svojih pretpostavki kažu »ovaj da«, a »ovaj ne«. Poredajte deset ljudi tu pa recite koji može, a koji ne može« –  izjavio je Ćorušić u RTL Direktu i najboljim ocijenio stari model niske stimulacije ovulacije, s dva embrija i maksimalno dvije jajne stanice.

Povratak na staro, upozorili su odmah iz Udruge Roda, brojnim će neplodnim parovima uskratiti šansu da postanu roditelji. U toj su udruzi bili nezadovoljni čak i postojećim, liberaliziranim zakonom, koji dopušta oplodnju maksimalno 12 jajnih stanica, a dob za MPO postupke ograničava na 42 godine života. Zbog dugih lista čekanja i  slabih stimulacija, zamrzavanje embrija po njihovom se sudu primijeni kod premalo parova, a ograničava i činjenica da HZZO parovima plaća najviše šest postupaka MPO-a.

Sloboda parovima

Deseci parova zbog toga i dalje odlaze u Prag, Maribor i druge inozemne centre na postupke medicinski potpomognute oplodnje koji im zbog liberalnijeg modela MPO-a u tim državama jamče veću šansu trudnoće. Redukcija postojećih prava vratila bi nas još više unatrag i povećala broj onih koji dižu i kredite kako bi došli do željenog djeteta u nekoj od praških klinika.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 8.000 zamrznutih embrija. Iz udruge Roda predlažu da se ti embriji doniraju, dok protivnici, mahom  iz redova katoličkih udruga, traže da se njihov broj prestane umnažati tvrdeći da je svaki embrij život, jedinstven i neponovljiv. Postojeći zakon svakom paru daje slobodu da sam, u skladu s vlastitim svjetonazorom, odluči hoće li ići na zamrzavanje embrija, ili ne. U KBC-u Zagreb samo je pet posto pacijenata odbilo zamrzavanje maksimalnih 12 jajnih stanica, a deset posto njih uopće ne želi zamrzavanje.

Zabrinutost zbog moguće redukcije prava parova na MPO metode kakve se primjenjuju u većini europskih država izrazile su i ženske udruge, pa tako Ženska mreža Hrvatske strahuje da bi Hrvatska opet mogla biti u društvu zemalja s s najrigidnijim zakonima. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter