HDZ Buja o prometnim pitanjima

Željka Hrlić i Jasna Opačak uz znakove ograničenja prometa (K. F.)
Željka Hrlić i Jasna Opačak uz znakove ograničenja prometa (K. F.)

Aktualna prometna pitanja, o kojima gotovo svaki stanovnik i stranka u Bujama imaju nešto za reći, te gradonačelnikova izjava da tiha koalicija SDP-a i HDZ-a koristi polemike oko planiranog spajanja slijepih ulica Matije Gupca i Rudine za njegovu diskreditaciju uoči izbora, bili su teme konferencije za novinare HDZ-ovih vijećnika Jasne Opačak, Željke Hrlić i Damira Kovačevića.

- Ne poričemo da je Grad učinio nešto dobro po pitanju prometa i prihvatio dio zahtjeva stanovnika u starogradskoj jezgri, u Belvederu, međutim taj posao treba dovršiti. Podržavamo označavanje parkirnih mjesta, jednosmjerni promet u Ulici Belvedere i dozvoljen prolaz isključivo osobnim vozilima stanara. No, treba omogućiti dodatna mjesta, jer ih je sad manje nego ranije, i udovoljiti zahtjevu građana iz peticije predane Mjesnom odboru - izdati jednogodišnje naljepnice za parkiranje po jednog automobila po obitelji. Stanari su voljni platiti naljepnice za mjesta koja se sad tu ne naplaćuju. Kontrolu treba vršiti policija koja svoj posao sad provodi selektivno, ne kažnjavajući vlasnike parkiranih teretnih vozila i vozače koji tu parkiraju, a nisu stanari, iznijela je Opačak, i sama stanovnica Belvedera. Napomenula je i da Grad nema prometnog redara, a komunalni je samo jedan, što je premalo.

Hrlić je naglasila da nitko nije protiv izgradnje niskoenergetskog vrtića, podsjećajući da je Vijeće pokrenulo izmjene i dopune UPU-a dijela naselja Buje "Rudine - Vladimir Nazor", koje to omogućuju, a predloženi dokument uključuje i spajanje spomenutih slijepih ulica, koje oni ne smatraju dobrim. "Veći promet će omesti igru djece i omogućiti prolaz kamiona i strojeva za vrijeme gradnje, a sadašnji problemi s bukom i brzinom vozila iz Gupčeve, koja vodi do postojećeg vrtića, bit će preslikani u Rudine. Osim toga, spajanje ne mora biti uvjet za izgradnju vrtića", kazala je Hrlić, koja stanuje u Rudinama, napominjući da se njihov stav temelji na mišljenju građana uključenih u javnu raspravu o UPU-u.

Sugerirala je pretvaranje poljskog puta ispod Rudina u prometnicu i podsjetila na alternativni prijedlog stanovnika da se vrtić izgradi kod stare vage. Spomenula je i "gradonačelnikovu tezu o huškanju građana, koja vrijeđa ne samo nas nego i građane" i istaknula da je na javnom uvidu bez primjedbi, koji on spominje, predstavljeno samo idejno rješenje vrtića, a ne i spajanje slijepih ulica. Struka bi trebala dati nekoliko alternativa i na koncu reći zadnju riječ, zaključila je.

Kovačević je gradonačelniku poručio da nikad nisu radili nikome iza leđa, da će nastaviti biti konstruktivna oporba i surađivati sa svima za boljitak Buježa.

 - No, nećemo stajati iza njegovih odluka i prijedloga koji s pravom iritiraju građane Buja. Savjetujemo mu da se upita zašto nema punu podršku i dobru suradnju sa strankama koje su ga kandidirale za gradonačelnika i zahvaljujući kojima je to i postao te nije li možda sam dao doprinos situaciji koja je zadnjih godinu dana rezultirala nezadovoljstvom u gradskoj upravi i gotovo blokirala normalan rad Vijeća, rekao je, istaknuvši da im je njegova izjava o tihoj koaliciji nerazumljiva i neprihvatljiva. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter