HDZ bira stranačka tijela, Kliman kandidat za Predsjedništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- HDZ-ov opći izborni sabor, koji će početi u podne u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izabrat će novog zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječe se 14 kandidata - Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.  

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.  Delegati će izabrati i članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke. HDZ time u subotu završava unutarstranačke izbore na kojima je prije nešto više od mjesec dana kao jedini kandidat za predsjednika stranke u još jednom mandatu izravnim izborom (jedan član-jedan glas) potvrđen Tomislav Karamarko.  

Sabor se održava u za HDZ neugodnoj situaciji, budući da se druga po snazi vladajuća stranka Most dan ranije priklonila zahtjevu oporbe da se Karamarka opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, nakon što je u javnost iscurilo da je njegova supruga Ana Karamarko poslovno surađivala s konzultantom mađarskog MOL-a, s kojim se Hrvatska spori oko upravljačkih prava u INA-i.

Do medija su u proteklih mjesec dana dolazile i informacije o neslozi između Karamarka i Brkića te o snažnoj podjeli stranke na dvije struje, pri čemu se spominjala i mogućnost formiranja trećeg bloka, no posljednje neslužbene informacije iz HDZ-a kazuju kako je postignut dogovor o sastavu najviših stranačkih tijela.  U petak je zasjedalo i Predsjedništvo stranke i jednoglasno podržalo Karamarka, a novinarima se nakon sjednice obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako je HDZ jedinstvena i snažna stranka te kako će to pokazati i na izbornom saboru. Ustvrdio je kako je situacija oko Karamarka ojačala HDZ, a Most optužio da želi srušiti sadašnju vladu i na vlast ponovo dovesti SDP-ova čelnika Zorana Milanovića.

Na izborni sabor stranke, sukladno običaju, pozvani su i čelnici stranaka Domoljubne koalicije,  predsjednik Mosta Božo Petrov te nestranački premijer Tihomir Orešković. Mostov predstavnik se usprkos pozivu nije pojavio na Saboru partnerske stranke.

Kako navodi Jutarnji list, iako se prije Sabora u stranci nagađalo da će, s obzirom na sukobe, biti više šalabahtera, izvori iz HDZ-a kažu da je postignut dogovor. Naime, navodno je jutros prije Sabora, u središnjici stranke održan kratki sastanak na kojem su bili šef HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić te politički tajnik Tomislav Čuljak. Izvori Jutarnjeg lista navode kako su oni dogovorili zajednički šalabahter, a na njemu su, navodno, sljedeća imena: za potpredsjednike – Tomislav Čuljak,Tomislav Tolušić, Darko Horvat, Ivana Maletić, Oleg Butković i Ante Sanader, dok su za mjesta članova Predsjedništva – Zlatko Hasanbegović, Željko Turk, Pero Ćosić, Ivan Anušić, Žarko Tušek, Anton Kliman, Božidar Longin, Zlatko Ževrnja, Darko Milinović i Nenad Horvatić.

Na listi nema Josipe Rimac i Mire Kovača, ali je s njima, navodno, dogovoreno da će Kovač ostati u Predsjedništvu kao međunarodni tajnik HDZ-a, dok bi Rimac trebala dobiti mjesto glavne tajnice, što je dosada obnašao Brkić, pa će također ostati u Predsjedništvu. (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter