HDZ bi mogao samostalno formirati Vladu

Mario Bratulić, Željka Hrlić i Anton Kliman (A. DAGOSTIN)
Mario Bratulić, Željka Hrlić i Anton Kliman (A. DAGOSTIN)

Hrvatska demokratska zajednica apsolutni je pobjednik na nacionalnom nivou, a u Istarskoj županiji bilježimo povećanje od 65,3 posto u odnosu na lanjske izbore, kazala je na postizbornoj konferenciji za novinare tajnica županijskog HDZ Željka Hrlić dodavši da su lani dobili 9,07 posto, a jučer 12,67 posto.

- Dobar rezultat u Istri koji je napravila koalicija SDP-a sigurno je dijelom rezultat što je veliki dio glasača želio da Jakovčić uđe u europski parlament, ali vjerujem da će situacija biti sasvim drukčija za predsjedničke i parlamentarne izbore, kazao je dopredsjednik istarskog HDZ-a i supetarski načelnik Mario Bratulić pohvalivši se da je u njegovoj općini HDZ osvojio više od državnog prosjeka - 48 posto glasova.

"Vjerujem da ćemo se u Istri vratiti na željenih 20 posto te dati značajan doprinos pobijedi HDZ-a na izborima", nastavio je Bratulić koji smatra da stranka može ponuditi rješenje za "tešku gospodarsku situaciju koja prijeti bankrotom".

- Da je ovakva situacija na parlamentarnim izborima HDZ bi samostalno mogao formirati Vladu, ali nema mjesta euforiji. Znamo da nam je država u veoma složenoj situaciji i sigurni smo da ova koalicija na čelu sa SDP-om nema snage izvući državu iz krize, kazao je dopredsjednik Anton Kliman.

Na novinarsko pitanje kako komentira da je u Puli ORaH postao druga lista ispred HDZ-a. Kliman je kazao kada "brod tone", aludirajući na SDP, da se traži utočište u alternativama te da je Holy povukla dio lijevih birača, laburista i SDP-a. Odbacili su kao mogućnost ideje o velikoj HDZ-SDP koaliciji o kojoj je govorio počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Ako HDZ dobije parlamentarne izbore hoće li u vlasti biti mjesta za participiranje IDS-a, zanimalo je novinare, na što Kliman kazao da će se kada dođe vrijeme "razmatrati cijela lepeza politika i opcija" osim vladajuće koalicije. Na opasku da je IDS član te koalicije Kliman je kazao da se ne može sve trpati u isti koš te da je i HSS nekoć bio dio SDP-ove koalicije. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter