HDZ bi Mesica izbacio na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sabora Luka Bebic izjavio je u utorak da je neprihvatljivo da se aktualni šef države Stjepan Mesic nakon umirovljenja bavi stranackom politikom, a da ga za to placa država. Bebic nije usamljen u HDZ-u u mišljenju da se Mesic, s obzirom na to da ce mu po isteku mandata država osigurati logisticke uvjete za obavljanje dužnosti bivšeg predsjednika, nakon umirovljenja ne bi smio ukljuciti u stranacki život i promicati samo jednu politicku opciju. Nismo uspjeli doznati misli li i premijerka Jadranka Kosor poput Bebica da bi Mesica, ako se bude bavio dnevnom politikom, trebala placati stranka koju ce zastupati, ali predsjednicki kandidat HDZ-a Andrija Hebrang u potpunosti se slaže s predsjednikom Sabora.

"Onaj tko siše državni proracun trebao bi biti po strani od dnevnopolitickih zbivanja. Ako je Mesicu nakon umirovljenja do stranacke politike, neka ga onda placaju stranke", rezolutan je Hebrang. No, potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks upozorava da se Mesiceva postpredsjednicka prava mogu ograniciti tek izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti koji ce se prvi put poceti primjenjivati upravo na Mesica.

"Mišljenje predsjednika Sabora sasvim je legitimno, no sada treba poštovati zakon kakav je na snazi", kazao nam je Šeks. A taj zakon ne definira kako bi se bivši predsjednik morao ponašati da bi imao pravo na ured, tajnicu, službeni auto, vozaca i fizicku zaštitu. Dakle, ne postoje nikakve zakonske prepreke da se Mesic politicki angažira kad kljuceve Pantovcaka u veljaci iduce godine preda svojem nasljedniku.

No, u HDZ-u, osim struje koja bi Mesicu, ako se ukljuci u politiku kontra vecinske stranke, rado uskratila privilegije što mu slijede po završetku mandata, postoje i oni koji bi mu, makar privremeno, oduzeli mogucnosti što mu ih pruža spomenuti zakon, neovisno o njegovim namjerama. Zastupnik HDZ-a, predsjednik Hvidre Josip ?akic, ovog ce tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o pravima bivšeg predsjednika.

"Mene uopce ne interesira što ce Mesic raditi kad više ne bude predsjednik Republike. To je njegova stvar. Medutim, on nije zaslužio nikakve povlastice na racun državnog proracuna i to u vrijeme ekonomske krize. Zato predlažem da se zakon suspendira sve dok je na snazi krizni porez. Branitelji itekako snose teret krize pa bi to trebao i Mesic", istice ?akic.

Iako se u zadnje vrijeme predsjednik HSS-a Josip Frišcic javno razilazio s predsjednikom Mesicem, narocito u vezi s aferom "Podravka", on ne podržava inicijative koje dolaze iz redova njegovog koalicijskog partnera. Štoviše, Frišcic je uvjeren da HDZ-ovci ne bi imali nikakve primjedbe na beneficije koje pripadaju bivšem šefu države kada bi mislili da ce se Mesic politicki angažirati u njihovu korist, a ne protiv njih.

Jedan od nekadašnjih bliskih suradnika predsjednika Mesica upozorava, pak, da je osnovna svrha Zakona o pravima bivšeg predsjednika zaštita šefa države koji je za svog mandata cesto u prilici stati nekome na žulj. "Predsjednik Mesic dobiva brojna prijeteca pisama, dogadalo se cak da mu prijete likvidacijom kada mu prestane mandat. Jednom prilikom prišao mu je covjek u WC-u i zaprijetio mu da ce ga ubiti kad mu završi mandat. Prema tome, apsolutno je logicno da covjek ima fizicku zaštitu i kada side s jedne tako odgovorne funkcije", istice naš sugovornik.


Podijeli: Facebook Twiter