HDZ 2,6 milijuna vraca u proracun, SDP šalje donaciju Vukovaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pokušaju da javnosti dokažu kako proklamiranu proracunsku štednju treniraju i na svojoj koži, dvije glavne politicke stranke, HDZ i SDP, odlucile su se odreci dijela kolaca koji svake godine, po Zakonu o financiranju politickih stranaka, dobiju iz državnog budžeta. Predsjedništvo HDZ-a donijelo je odluku da se u korist državnog proracuna odreknu 2,6 milijuna kuna, dakle deset posto od ukupno 26 milijuna koliko im je namijenjeno ove godine.

- Taj novac bit ce vracen u državni proracun, pozivamo i druge stranke da ucine isto - kazala je na konferenciji za novinare šefica HDZ-a Jadranka Kosor.

Prema važecim zakonskim odredbama, za financiranje rada stranaka godišnje se odvaja 0,056 posto proracunskih rashoda iz prethodne godine. Na pitanje zašto jednostavno Vlada nije predložila promjenu Zakona, prilagodila predvideni postotak recesijskim uvjetima i tako prisilila stranke na smanjenje prihoda, Kosor je odgovorila kako su od takvog prijedloga odustali kada su vidjeli »kolika se dreka digla na predloženi rebalans proracuna«. Optužila je oporbene zastupnike da Vladin prijedlog rebalansa deru jer se bore protiv smanjenja vlastitih placa.

Iz SDP-a su odgovorili slicnom mjerom - odreci ce se, takoder, dijela proracunskih prihoda, ali nece vratiti novac u proracun.

- Glavni odbor odlucit ce kojeg cemo se iznosa odreci, ali novac ne vracamo proracunu jer ne vjerujemo HDZ-ovoj Vladi, nego cemo ga 18. studenoga, na dan sjecanja, uplatiti gradu Vukovaru, istaknuo je direktor SDP-a Gordan Maras.


Podijeli: Facebook Twiter