HDZ 1990. najavio izlazak iz HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ 1990., druga politička stranka po snazi među bosanskohercegovačkim Hrvatima, kojoj je na čelu Martin Raguž, najavila je raskid stranačkog sporazuma s HDZ-om BiH Dragana Čovića te izlazak iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH, koji čini više hrvatskih stranaka, nakon što je Čovićeva stranka najavila smjenu premijera hercegbosanske županijske vlade Nediljka Rimca, visokog dužnosnika HDZ-a 1990.

"HDZ BiH je raskid tih odnosa pokrenuo zakazivanjem Skupštine Hercegbosanske županije za ponedjeljak u Livnu i na taj način eklatantno prekršio sporazum", rekao je u subotu Raguž na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjedništva ove stranke u Mostaru.

Dodao je da će HDZ 1990. najvjerojatnije izaći iz vlasti u svim županijama gdje zajedno s HDZ-om BiH čine vlast, ako u ponedjeljak bude smijenjen premijer Rimac.

Raguž je optužio Čovićev HDZ da ruši načela Hrvatskog narodnog sabora u BiH jer su najavili stvaranje koalicije s Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRZB) koju predvode braća Lijanović.

"Budući da se ide u zakazivanje skupštine sa strankama koje nisu članice Hrvatskog narodnog sabora, i to protiv stranke koja je članica HNS-a, grubo se krše načela te institucije. Za taj pristup HDZ 1990. nije odgovoran, već oni koji pokreću taj postupak", istaknuo je Raguž.

Premijer Hercegbosanske županije Nediljko Rimac, koji je i predsjednik Glavnog odbora HDZ-a 1990., ocijenio je suradnju s HDZ-om BiH farsom, dok je za HNS naveo da je sredstvo kojim manipulira HDZ BiH.

HDZ 1990. će o raskidu sporazuma s HDZ-om BiH i izlasku iz HNS-a raspravljati na Središnjem odboru ove stranke koji je zakazan za sljedeći tjedan.

Dvije vodeće hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990., potpisale su sporazum o suradnji 2010. protiveći se uspostavi Vlade Federacije BiH u koju su vodeće bošnjačke stranke SDP BiH i SDA za saveznike pozvale HSP BiH i NSRZB, stranke s malom potporom Hrvata.

I dosad je između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. dolazilo do problema zbog nepoštivanja sporazuma, no najava smjene premijera Rimca stvorila je kritičnu masu za raskid te suradnje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter