HDSSB protiv ustavnih promjena, SDP-u fale 2 glasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas da je konačan nacrt promjena Ustava u mnogim dijelovima dvojben i nejasan te podložan različitim tumačenjima, zbog čega zastupnici HDSSB na za petak najavljenom glasovanju u Saboru neće podržati ustavne promjene te će Saboru predložiti da o tom prijedlogu produlji javnu raspravu.

Šišljagić je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku istaknuo da Predsjedništvo HDSSB-a, u situaciji kada vladajući pokušavaju maksimalno skratiti vrijeme za raspravu, predlaže Glavnom odboru stranke, koji donosi konačnu odluku, da se javna rasprava o ustavnim promjenama odgodi do 15. siječnja iduće godine.

To, naglasio je, ne znači da je HDSSB odustao od aktivnog sudjelovanja u ustavnim promjenama, ali je i ustvrdio da izmjene kako su predložene izazivaju brojne nejasnoće i različita tumačenja "pa situacija nije zrela da se ustavne promjene izglasaju ovoga petka".

Poručio je da njegova stranka i njezini zastupnici ne žele ishitrene ustavne promjene po svaku cijenu, istaknuvši da nije siguran imaju li vladajući dovoljno zastupničkih ruku u Saboru za izglasavanje ustavnih promjena bez glasova HDSSB-ovaca.

Pozivajući se na ranije izjave potpredsjednice Vlade Vesne Pusić da ustavne promjene treba donijeti prije odlučivanja o referendumu te predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina da će regija vjerojatno biti uvrštena u Ustav, ali da će se o sadržaju razgovarati mjesecima, pa i godinama, Šišljagić je ocijenio da to pokazuje da "vladajući pri ustavnim promjenama drže figu u džepu".

Ponovio je da "nema bianco ruku zastupnika HDSSB-a u Saboru", ustvrdivši da njihovi glasovi ovise isključivo o sadržaju ustavnih promjena. "Ne pristajemo ni na kakvu trgovinu, nema zaplotnjačkih dogovora ili unaprijed danih jamstava Zoranu Milanoviću, Josipu Leki ili bilo kome iz redova vladajućih. Nikakav pritisak USKOK-a ili nekoga drugoga ne može utjecati na kompromisna rješenja na koja bi HDSSB pristao, a koji bi štetila nacionalnim interesima", poručio je Šišljagić.

Naglasio je da HDSSB ne želi biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a, već da žele dati doprinos promjenama Ustava koje će donijeti boljitak države i svih građana te da će dići ruke samo za takve ustavne promjene, a ne za one "koje će samo dati veća prava vladajućoj oligarhiji".

"Ne odustajemo od promjena Ustava, jer držimo da su potrebne, pa stoga predlažemo da Hrvatski sabor odgodi odluku o promjenama Ustava, do idućega zajedanja 15. siječnja iduće godine", rekao je Šišljagić.

Do tada je, ocijenio je, moguće provesti kvalitetnu raspravu o spornim pitanjima, od tzv. "lex Perković", do pitanja referenduma i manjskih prava te novog teritorijalnog ustrojstva Hrvatske.

Šišljagić je rekao da nakon ove odluke očekuje nove napade na HDSSB i pojedince u stranci, ali i poručio da nema razloga za žurbu u donošenju ustavnih promjena, "osim ako nema skrivenih namjera".

Dakle, u petak u Saboru vrlo vjerojatno neće biti glasovanja o izmjeni Ustava jer bez HDSSB-ovaca za to nedostaju dva glasa.

Grbin: Odluku HDSSB-a ne smatram povlačenjem, nego 'time-outom'
Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Peđa Grbin, izjavio je kako odluku HDSSB-a da u petak ne podrži ustavne promjene, ne smatra povlačenjem te stranke iz procesa, nego 'time-outom'.

"Mi to nismo doživjeli kao povlačenje, više kao jedan 'time-out' i dodatno vrijeme za raspravu. Doduše, ono što nam je žao, je što i ranije nisu izjavili da imaju problema s ovim tekstom; kao što znate, od prvog dana su aktivno predstavnici tog Kluba sudjelovali u kreiranju i podržavali svaki korak u donošenju teksta za kojeg danas kažu da ga treba dodatno raspraviti", rekao je Grbin novinarima u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je kako je danas razgovarao s HDSSB-ovcima te ih je zamolio da razgovaraju i vide što će se dalje učiniti.

"Žao mi je zbog toga što se dogodilo, s kolegama iz HDSSB-a smo ovih dana surađivali korektno, razgovarali o svemu i do danas nije bilo nikakvih naznaka ni problema. Dapače, kolege iz HDSSB-a su podržali svaki korak u ovoj promjeni Ustava", dodao je Grbin.

Na pitanje novinara hoće li daljnje pregovore otežati HDSSB-ova nevjerodostojnost, jer o svojoj odluci nisu obavijestili kolege u Odboru nego su je objavili na konferenciji za novinare, Grbin je odgovorio: "Mi ćemo surađivati sa svima na isti način kao što smo to radili do sada, otvoreno"."Kako će se drugi odnositi prema nama, to je njihova stvar. Naravno da nam je žao i da smatramo da se sve moglo učiniti na drugi način, da se partnere moglo obavijestiti. Ali Bože moj, svatko je odgovoran za svoje postupke", dodao je Grbin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter