HDSSB-ovo odbijanje ustavnih promjena me nasmijalo

Predsjednika Josipovića nasmijalo HDSSB-ovo odbijanje ustavnih promjena (D. Krajač/CROPIX)
Predsjednika Josipovića nasmijalo HDSSB-ovo odbijanje ustavnih promjena (D. Krajač/CROPIX)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je danas kako ga je nasmijalo HDSSB-ovo odbijanje predloženih ustavnih promjena, nakon što ih je ta stranka prvotno prihvatila, ocjenivši kako je promjena njihova stava rezultat ili "trgovine" ili "zapovjedi iz druge države".

"Ili misle da mogu još što utržiti da bi činili potrebnu većinu, ili im je došla zapovijed iz druge države da ne izdaju ljutu desnicu. Ali, njihova odluka, njihova stvar", odgovorio je Josipović na novinarske upite kako tumači HDSSB-ovu naglu promjenu stava oko ustavnih promjena, čije je izglasavanje bilo najavljeno za ovaj petak.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku najavio da ta stranka u petak na glasovanju u Saboru neće podržati ustavne promjene već će tražiti produljenje javne rasprave i odgodu odluke o ustavnim promjenama za siječanj.

Josipović je naveo kako u razloge zbog kojih je HDSSB najprije prihvatio, a danas traži odgodu donošenja ustavnih promjena ne može detaljnije ulaziti.

"Zanimljive su jedino promjene u raspoloženju istaknutih članova stranke. Ponajprije, inzistirali su da se usvoje promjene kakve su predložene. Gospodin (Dinko) Burić, njihov istaknuti član stranke, je referirajući se na moje prijedloge izmjena, kako kažu novinari, citiram, 'pobjesnio'.

Sada, HDSSB misli da ću se ljutiti što su, odbijajući te iste predložene promjene, razotkrili 'možda' tajni dogovor mene i premijera. Neka ne budu zabrinuti, ne ljutim se. Dapače, slatko su me nasmijali. Mislim da im se smije i cijela država", stoji u Josipovićevom odgovoru novinarima.

Vezano uz promjene Ustava, predsjednik je izrazio želju da se o njima na dobroj platformi postigne puni konsenzus ili barem potrebna većina.

"Svoje prijedloge za poboljšanje sadašnjeg, ne osobito uspjelog teksta izmjena, dao sam. Na Saboru je da odluči", zaključuje Josipović. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter