HDSSB nije jamčio da će podržati ustavne promjene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas da ustavne promjene nisu bile dogovorene i njegova stranka nikome nije jamčila da će dići ruke u Hrvatskom saboru za to, dodavši da HDSSB i dalje želi konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava.

- S obzirom na brojne nejasnoće i na brojne dvojbe u formulaciji predloženih ustavnih promjena predložili smo da se javna rasprava prolongira i nakon 15. siječnja donese konačna odluka u Hrvatskom saboru, kazao je Šišljagić u intervjuu za Hrvatski radio.

Podsjetio je da je u više navrata rekao da u vezi s ustavnim promjenama nije ništa odlučeno u smislu da, kako se spekuliralo u javnosti, postoji neki dogovor s premijerom Zoranom Milanovićem i Kukuriku koalicijom.  

Upitan kako komentira činjenicu da je član HDSSB-a Josip Salapić bio član radne skupine za promjenu Ustava i nije imao primjedbi, Šišljagić je odgovorio da je Salapić sudjelovao u raspravama, ali je podsjetio da je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin na upit što to znači regija - odgovorio da je regija kao pojam unijeta u Ustav i temelj je za regionalizaciju i decentralizaciju, ali rasprava o tome trajat će mjesecima i godinama.

Također, naveo je Šišljagić, saborski odbor trebao se sastati u srijedu da bi pročistio ustavni tekst i da formulacije u predloženim promjenama budu nedvosmislene i jasne.

- Nažalost to se nije dogodilo, a osluškujući ustavnopravne stručnjake uočili smo da ima mnogih dvojbi i oko "lex Perkovića", referendumskih pitanja te popriličnih dvojbi vezanih uz izmjenu i dopunu Ustava kojim se saborskim zastupnicima omogućuje da većinom donesu bilo koji zakon koji bi onda išao po proceduri i postupku ustavnih promjena. Sve je to bilo dovoljno da nakon pretresanja svih okolnosti i činjenica predsjedništvo i Klub zastupnika HDSSB-a predlože Glavnom odboru da se prolongira javna rasprava i donese kvalitetan okvir ustavnih promjena uz uključivanje ustavnopravnih stručnjaka i cjelokupne javnosti, rekao je Šišljagić.

Predsjednik HDSSB-a istaknuo je da i dalje žele konstruktivno sudjelovati u raspravi o izmjenama i dopunama Ustava.

No, naglasio je, prije svega se trebaju sadašnja situacija i konačni nacrt ustavnih promjena do kraja razjasniti te otkloniti sve dvojbe.

- Onda ćemo vidjeti možemo li prihvatiti takav nacrt Ustava ili ne. To neće ovisiti niti o Kukuriku koaliciji niti o razmišljanjima HDZ-a, već isključivo o odluci HDSSB-a, naglasio je Šišljagić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter