HCSP optužio Vladu i Josipovica za diktaturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska cista stranka prava (HCSP) optužila je predsjednika Republike Ivu Josipovica i predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovica za "govor mržnje, diktaturu i jednoumlje te uvod u boljševicki mentalitet" zbog zabrane njihove Medunarodne nacionalisticke konferencije i mimohoda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markaca.

Govoreci na konferenciji za novinare u subotu u prostorijama HCSP-a predsjednik te stranke Josip Miljak porucio je predsjednicima Vlade i Republike da se ne boje njihove diktature dodavši da su njih i njihove goste na grub nacin izvrijedali nazvavši ih nacistima i fašistima.

- To su teške uvrede i naša Vlada ce nam morati odgovoriti zbog toga što je receno, a ako ne nadu suvisle odgovore, ocekujemo da podnese ostavku, rekao je Miljak i dodao da ce vrijedanje njihovih gostiju iz Europske unije izazvati i diplomatski incident.

- Nama je onemoguceno govoriti, a nas se optužuje za govor mržnje i to je veliki skandal, istaknuo je Miljak ocijenivši da je proradio "komunisticki cip ove Vlade".

Gosti HCSP-a iz Madarske, Bugarske, Belgije i Francuske takoder su na konferenciji za novinare osudili zabranu skupa te najavili da ce svojim vladama i parlamentima, kao i Europskom parlamentu, zbog toga prijaviti Hrvatsku.

Predstavnik madarskog Saveza 64 županije Laszlo Toroczkai, osudivši zabranu skupa, rekao je da njegova organizacija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj te da je Hrvatska saveznik Madarske. Dodao je da je više njihovih prijatelja devedesetih godina sudjelovalo u obrani Hrvatske na podrucju Osijeka i Vukovara, kao dragovoljci.

- Ono što nam je ucinila hrvatska Vlada slicno je onome što nam je ucinila srbijanska, a to je zabrana djelovanja, rekao je Toroczkai dodavši da su predstavnici hrvatske vlasti uvrijedili taj pokret te da ce angažirati odvjetnika i pravnim putem zahtijevati pravdu.

Toroczkai je uvjeren da ce dobiti spor, a istaknuo je da ce odštetu donirati za obnovu hrvatskog sela Laslova.

György Gyula Zagyva, zastupnik Jobbika u madarskom parlamentu, zabranu Medunarodne nacionalisticke konferencije ocijenio je skandalom i dodao da ce prosvjedovati u madarskom i europskom parlamentu.

Miljak je rekao da je Medunarodna nacionalisticka konferencija ipak održana u prostorijama stranke u, kako je rekao, nemogucim uvjetima. Izvijestio je da su se na konferenciji mogli cuti zanimljivi stavovi i da su sudionici iznijeli stav da Europska unija treba biti savez suverenih naroda i država bez hegemonije.


Podijeli: Facebook Twiter