HCK: Timovi za psihosocijalnu pomoć na terenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Timovi za pružanje psihosocijalne podrške Hrvatskog Crvenog križa (HCK) u suradnji s predstavnicima Društva za psihološku pomoć započeli su pružanje psihosocijalne podrške osobama koje su zbog poplava napustile svoje domove, kao i osobama koje im pružaju pomoć i skrbe o njima, objavio je HCK.

Tijekom prošlog tjedna na poplavljenom području bila su prisutna 2 tima dok će ovaj tjedan na terenu biti na raspolaganju 3 tima za pružanje psihosocijalne podrške iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

Podrška koja se pruža pogođenom stanovništvu sastoji se u ovoj fazi od pružanja jasnih i točnih informacija, praktičnoj pomoći, povezivanju sa uslugama koje su im na raspolaganju, edukacije pogođene populacije o mogućim reakcijama na krizni događaj te identificiranje pojedinaca s težim psihosocijalnim poteškoćama. Posebna pažnja usmjerena je na ranjive skupine ljudi (djecu, osobe s posebnim potrebama, starije) koje uglavnom ovise o drugima, kako njihove potrebe ne bi bile zapostavljene nakon pojave kriznih događaja.

Do sada su timovi za pružanje psihosocijalne podrške HCK obišli distribucijske točke u Posavskim Podgajcima, Drenovcima, Đurićima, Soljanima, Vrbanji, Bošnjacima, Otoku, Gradištu, Županji te prihvatni centar u Cerni.

Zbog velike količine posla, teških uvjeta rada te izloženosti velikom broju uznemirenih korisnika psihosocijalna podrška, osim pogođenom stanovništvu, pruža se i djelatnicima Gradskih društava Crvenog križa, volonterima i pomagačima.


Podijeli: Facebook Twiter