HC će u istarske prometnice investirati 110 mil. kuna

Rotor kod Finide i dio ceste koji će se rekonstruirati na dionici Stancija Vodopija - Lacop (J. PREKALJ)
Rotor kod Finide i dio ceste koji će se rekonstruirati na dionici Stancija Vodopija - Lacop (J. PREKALJ)

Više od sto milijuna kuna teške su investicije Hrvatskih cesta koje ove godine planiraju realizirati u Istri na rekonstrukciju postojećih prometnica i izgradnju obilaznica. Na nedavnom zajedničkom sastanku u Poreču predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos, župan Valter Flego te gradonačelnici i načelnici Umaga, Buja, Novigrada, Poreča, Brtonigle, Funtane i Vrsara, koji su obuhvaćeni ovim projektom, dogovorili su zajedničko djelovanje da bi projekt bio dovršen u dvije godine.

Naime, u programu građenja HC-a od 2014. do 2016. uvrštena je rekonstrukcija državne ceste D75 od Plovanije do Limskog kanala. Rekonstrukcija prometnice bit će podijeljena u nekoliko faza.

- Prvi put radimo na ovaj način s jedinicama lokalne samouprave. Zajedničkim radom, s lokalnim komunalnim poduzećima i javnim poduzećima, definiramo projektni zadatak. Rezultat toga trebala bi biti kvalitetna projektna dokumentacija koja bi sadržavala rekonstrukciju ceste te izgradnju cjelovite komunalne infrastrukture u koridoru budućeg zahvata, kaže Kos.

Svi projektni zadaci za sve dionice ceste i komunalnu infrastrukturu moraju biti definirani u sljedećih mjesec dana da bi HC u ožujku mogao provesti postupak nadmetanja i izabrao izrađivače cjelovite projektne dokumentacije.

Nadalje, navodi Kos, za dionice ceste D75 gdje je projektna dokumentacija spremna, a financirale su je lokalne samouprave, kreće se u realizaciju rekonstrukcije ceste. Za nekoliko dana započinju radovi  na dionici od Stancije Vodopija do rotora Lacop u Poreču gdje je za izvođača radova izabrana tvrtka Ceste Pula, a za nadzor riječki IGH. Rok za dovršenje radova je 15. lipanj.

HC i Grad Poreč u idućih nekoliko dana informirat će građane o privremenoj prometnoj regulaciji jer će se promet odvijati po posebnom prometnom režimu, naglašava Kos.

Dodaje da je Grad Poreč u završnoj fazi izrade projektne dokumentacije za dio ceste D75 od rotora Žatika do novog rotora za Bijelu Uvalu čiji bi postupak nadmetanja trebao započeti u travnju, a rekonstrukcija odmah po završetku turističke sezone, odnosno krajem rujna mjeseca.

Što se pak nastavka izgradnje porečke obilaznice tiče, ovog mjeseca bit će objavljen natječaj za izvođenje radova na prvoj fazi južnog kraka od rotora Varvari do Košambre jer je Grad Poreč izradio projektnu dokumentaciju. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter