HBOR: Za početnike i mlade kamatna stopa 2%

Predstavljanje kreditnih programa obrtnicima
Predstavljanje kreditnih programa obrtnicima

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nudi nove programe namijenjene kreditiranju mladih i poduzetnika-početnika, uz povoljnu kamatnu stopu koju sufinancira Ministarstvo poduzetništva i obrta. Kamatne stope za te programe iznose četiri posto, od čega dva posto subvencionira Ministarstvo, pa stopa za krajnjeg korisnika iznosi dva posto.

Nove je programe u Puli istarskim obrtnicima predstavila voditeljica istarskog HBOR-a Cinzia Zubin, koja je kazala da se početnicima - onima koji prvi put osnivaju obrt ili trgovačko društvo, odnosno oni koji posluju do dvije godine, a mlađi su od 55 godina, nude krediti u iznosu od 80 tisuća do 1,8 milijuna kuna uz rok otplate od 14 godina te poček od tri godine.

Do 700 tisuća kuna kreditira se 100 posto tražene vrijednosti investicije bez PDV-a, a od 700 tisuća do 1,8 milijuna 85 posto. Krediti za mlade do 30 godina kreću se od 80 do 700 tisuća kuna, rok otplate je 12, a poček dvije godine.

- Zainteresirani poduzetnici trebaju se javiti u područni ured HBOR-a, gdje će dobiti informacije o uvjetima dobivanja kredita, a mogu se obratiti i poslovnim bankama, rekla je Zubin, istaknuvši da je rok otplate 14 godina, uz poček od tri godine.

HBOR u svom programu nudi i kredite za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, poduzetništva na otocima, poljoprivredu i uravnoteženi razvoj, a do kraja ove godine otvorena je i linija za žene poduzetnice, koje se kreditiraju iznosima od 70 do 700 tisuća kuna, također uz kamatnu stopu od dva posto.

Osim smanjenja kamatnih stopa, uvođenja kunskih kredita i produljenja rokova otplate, HBOR je još 2012. godine uveo model podjele rizika, što znači da preuzima bankarski rizik dijela kredita. Banka se osigurava povrat za 60 posto kredita, a za 40 posto HBOR, i to putem HAMAG-a.

U 20 godina poslovanja HBOR je gospodarstvo Istarske županije podržao s 4,8 milijarde kuna: 2011. odobreno je 232 milijuna kuna kredita, a samo godinu kasnije čak 1,26 milijardi. (M. VERMEZOVIĆ-IVANOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter