HBOR odgodio davanje jamstva pulskoj bolnici

Nova pulska bolnica i dalje postoji samo na papiru (arhiva)
Nova pulska bolnica i dalje postoji samo na papiru (arhiva)

Unatoč najavi, Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) danas nije dao suglasnost za 300 milijuna kuna potrebnih za gradnju nove pulske bolnice. Valerio Drandić, načelnik Uprave Istarske županije i predsjednik Upravnog vijeća županijske Opće bolnice Pula, ističe da je to tek polovica potrebnog iznosa.

- U javnosti se stvara pomutnja. Valja reći da smo mi morali raspisati natječaj za 50 posto iznosa kredita, što iznosi 300 milijuna kuna, a kada im dokažemo da imamo taj dio kredita, tada je HBOR trebao odlučivati o drugoj polovici. Mi smo prvi natječaj odradili i povjerenstvo Upravnog vijeća bolnice je odabralo najpovoljniju ponudu, onu Erste banke, za što suglasnost moraju dati ministarstva financija i zdravlja.

Prvi put je natječaj poništen jer smo dobili odbijenicu ministarstava, s obrazloženjem da je kamata bila previsoka. U drugom natječaju odabrana je Erste banka. Iako smo predugo čekali suglasnosti, ovaj put smo ih i dobili, i to prošlog petka. Stoga smo odmah u subotu odradili Upravno vijeće i javili bankama svoju odluku. Od tada je počeo teći rok za žalbu, koji istječe 29. studenog, rekao nam je Drandić.

Dodao je da tada, zapravo, stječu uvjete da zatraže i suglasnost HBOR-a, ali i državna jamstva.

- Nadam se da ćemo rezervirati i 300 milijuna kuna od HBOR-a i da će nam Vlada izdati potrebna jamstva. Fizički posao je već odrađen. Vlada je izdala pismo namjere o davanju jamstva, ali je sada pitanje kada će to doći na dnevni red njene sjednice. Naravno da bismo mi to željeli imati u rukama prije no što idemo u raspisivanje natječaja za građevinske radove, odnosno izvođača radova, i nadamo se da će jamstva biti izdana do sredine prosinca, da u zapisnik uđe da smo u 2012. raspisali natječaj za radove, istaknuo je Drandić.

Natječaj za izvođača trajat će jako dugo, ističe on, zbog velikog iznosa i obimne papirologije koju će zainteresirani morati popuniti. Procjenjuje da će natječaj biti otvoren barem 70 dana, potom će teći rok za žalbe, a tek tada slijedi odabir najpovoljnije ponude. Ipak, Drandić je uvjeren da bi radovi konačno mogli početi tijekom 2013. godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter