HAZU tuži Centar za istraživanje mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije postignut dogovor izmedu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Instituta "Ruder Boškovic" oko vlasništva zgrade u Rovinju, gdje u sklopu instituta djeluje Centar za istraživanje mora (CIM), unatoc zakljucku pocetkom 2009. da ce se dvije znanstvene ustanove o tome suglasiti.

Prije nekoliko dana na adresu rovinjskog instituta stigla je tužba Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u kojoj traže iseljenje i predaju zgrade Centra za istraživanje mora. Rocište je zakazano za 22. rujna ove godine u pazinskoj ispostavi Trgovackog suda u Rijeci. Sve se dogada u godini kada Rovinj i Centar slave 120 godina službenog istraživanja mora. Naime, zgrada je sagradena 1891. godine kao podružnica Berlinskog akvarija.

Podsjetimo da je u ožujku 2009. HAZU od CIM-a Instituta "Ruder Boškovic" takoder tražio da u roku od mjesec dana isprazni zgradu u Ulici Giordana Paliage u uvali Valdibora jer je kao vlasnik zgrade u knjigama upisan upravo HAZU. Tada je HAZU napravio nacrt ugovora o zakupu prema kojem bi se placao najam za korištenje njihove zgrade te ga proslijedio Institutu na koji se, prema njihovim rijecima, Institut oglušio.

- HAZU je tražio najamninu koja, iskreno, nije bila visoka, medutim ukoliko bismo je poceli placati, znacilo bi da automatski priznajemo da su oni vlasnici. Samim tim sutra možemo biti iseljeni i nakon toga nam nitko više ne može garantirati da možemo tu raditi, a s druge strane bez dozvole vlasnika ne možemo se više ni razvijati, što je u današnje vrijeme neophodno, prokomentirao je predstojnik CIM-a Nenad Smodlaka.

Samom tužbom, koja je stigla pred nekoliko dana, i o kojoj je u petak obavijestio novinare, Smodlaka kaže da zapravo i nije iznenaden.

- Ipak sam racunao da ce dvije znanstvene ustanove uspjeti naci zajednicki jezik... To što je Akademija upisana u vlasnicke knjige nije nam mjerodavno s obzirom na to da je automatski prijašnje korištenje društvenog vlasništva prešlo u njihovo vlasništvo bez mogucnosti da prijede u naše. S druge strane, duže od 40 godina djelujemo kao Centar za istraživanje mora koji je osnovan putem Instituta Akademije i dijela Instituta "Ruder Boškovic" prilikom cega je sva materijalna imovina, a i ljudi koji su tu radili, prešli na Institut "Ruder Boškovic". Znaci, i tu imamo dokaze da smo u ovom trenutku legalni vlasnici ove zgrade, rekao je Smodlaka.

Obje institucije u vlasništvu države i da se obje financiraju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pa ce vjerojatno samo Ministarstvo morati razmotriti kome bi trebala pripasti zgrada. Uz to, valja napomenuti da je Institut nositelj i provoditelj mnogobrojnih medunarodnih projekata i suraduje sa slicnim institutima na medunarodnom nivou, a kandidirali su se i za sredstva pretpristupnih fondova Europske unije. No do njih nece moci doci ukoliko ne budu dokazali vlasništvo. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter