HAZU i rovinjski Institut već četiri godine u sporu

Spor zbog nekretnina Centra za istraživanje mora (M. MEDIĆ)
Spor zbog nekretnina Centra za istraživanje mora (M. MEDIĆ)

Spor između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) o nekretninama rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) nastavit će se u veljači iduće godine. Tada će, naime, sudac Damir Rabar zakazati novo ročište u Stalnoj ispostavi riječkog Trgovačkog suda u Pazinu. U veljači ove godine pazinska ispostava je dobila spis sličnog predmeta Općinskog suda u Rovinju. Postojala je mogućnost objedinjavanja dvaju sudskih postupaka, ali se na kraju odustalo jer su zahtjevi za njihovo pokretanje različiti.

Tako će spor dvije državne ustanove ući u četvrtu godinu. HAZU je, naime, nakon što su 61 godinu korištene za istraživanje mora, zatražio 2009. od Instituta da napusti nekretnine CIM-a s obrazloženjem da su u njegovom vlasništvu. Institut je na zahtjev odgovorio tužbom Općinskom sudu u Rovinju, kojom traži pola vlasništva nad zgradom i dvorištem CIM-a, uz obrazloženje da je sve te godine koristio, održavao i rekonstruirao zgradu staru 120 godina. HAZU je rovinjski sud proglasio nenadležnim te je Institut tužio Trgovačkom sudu.

Na prvom ročištu, održanom u rujnu prošle godine, u predmet se umiješao i Grad Rovinj, koji je nakon Drugog svjetskog rata dao nekretnine Instituta tadašnjem Jugoslavenskom institutu za znanost i umjetnost (JAZU), ali ih je ustvari najviše godina koristio Institut "Ruđer Bošković". Uključivanje Grada pokušao je osporiti opunomoćenik HAZU-a.

U Gradu Rovinju smatraju da ne smije doći do iseljenja CIM-a, pri kojem djeluje i Studij mora Sveučilišta Jurja Dobrile. Stoga se u parnicu umiješao na strani Instituta, a protiv HAZU-a. Akademija je u ožujku 2009. zatražila od CIM-a da u roku od mjesec dana isprazni zgradu u Ulici Giordana Paliage u Valdibori jer je kao vlasnik upisana u zemljišnim knjigama. Tada je HAZU i sastavio nacrt ugovora o zakupu prema kojem bi se plaćao najam za korištenje njihove zgrade te ga proslijedio Institutu. U Institutu nisu mogli pristati na takvo rješenje jer bi time priznali vlasništvo Akademiji, o čemu se sudski spore. Nakon toga se, bez dozvole HAZU-a, ne bi mogli ni razvijati, a mogli bi biti i iseljeni.

Najveću štetu u ovom pravnom zapletu trpi Centar za istraživanje mora. Rovinjska ustanova se zbog neriješenih vlasničkih pitanja nekoliko posljednjih godina ne može prijaviti na natječaje za pretpristupne strukturne fondove Europske unije, a posebno će ih ometati ako se spor ne riješi do ulaska Hrvatske u EU. CIM je u prošlosti dobivao međunarodna sredstva, ne samo za istraživanje mora, već i logistiku, pa je njima u velikoj mjeri izvršena i obnova stare zgrade. Ugovori su međutim istekli pa zbog nemogućnosti prijave na nove natječaje mnogi projekti stoje, a ustanova stagnira. (Piše Aldo POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter