HAVC: Vijeće ministara EU postiglo dogovor oko filma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Vijeća ministara EU u Luxemburgu dogovoren je kompromis oko kulturalnog izuzeća audiovizualnih djelatnosti, uključujući filma, televizije i online usluga iz trgovačkih pregovora između EU i SAD-a, priopćio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Nakon 13 sati usklađivanja ministri trgovine 27 zemalja Europske unije postigli su kompromisno rješenje koje poštuje zahtjev europske kulturne i filmske zajednice i civilnog društva za kulturalnim izuzećem audiovizualnih djelatnosti, navodi HVC i dodaje kako to u konačnici znači isključenje filmske, televizijske i online djelatnosti iz trgovinskih pregovora između EU i SAD-a koji bi trebali početi ovoga ljeta.

Ističe kako je odluka u skladu s nedavnom savjetodavnom odlukom Europskog parlamenta, koji se dvotrećinskom većinom očitovao o izuzeću audiovizualne djelatnosti.

Kulturalno izuzeće načelo koje je prva definirala i krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća uspješno promicala Francuska tijekom tzv. Urugvajske runde pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji svjetske trgovine.

Ono predstavlja zakonski temelj postojanju svih - ne samo francuskih, nego i europskih subvencija audiovizualnoj djelatnosti. Kulturalno izuzeće u konačnici je odgovorno za očuvanje europskog audiovizualnog sektora, sa svim njegovim gospodarskim i kulturnim učincima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter