HAVC: Sredstva i debitantskim filmovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) donio je odluku da će sufinancirati s ukupno 20,4 milijuna kuna sedam dugometražnih filmova, od kojih tri debitantska i dva već snimljena, te četiri kratkometražna filma.

Ravnatelj Hrvoje Hribar ističe da su odabrani filmovi vrlo kvalitetni. Među njima je puno komedija, mnogi od njih su anarhični, urnebesni i "ništa nije sveto osim filmskog zanata", dodao je i izrazio zadovoljstvo što je među dobitnicima dosta žena.

Redateljici Snježani Tribuson dodijeljeno je 4,3 milijuna kuna za film "Sve najbolje", a isto toliko i filmu "Vatreno krštenje Ljiljana Vidića", Ivana Gorana Viteza. Umjetnički savjetnik za dugometražni film Branko Schmidt rekao je da je film Snježane Tribuson gotovo prošao i na prošlom javnom pozivu, ali ga je trebalo doraditi. Film Ivana Gorana Viteza urnebesna je priča o partizanima 1944. i ima veliki kino-potencijal, rekao je Schmidt.

Tri debitanska dugometražna igrana filma su: "Osmi povjerenik" Ivana Salaja, po scenariju istoimene knjige Renata Baretića, (3,25 milijuna kuna); "ZG80" Igora Šeregija, priča iz 80-tih u Beogradu za vrijeme gostovanja Bad Blue Boysa i njihovih doživljaja, isto toliko i "Trampolin" Katarine Zrinke Matijević Veličan (2,8 milijuna kuna).

Već snimljeni filmovi "Nije sve u lovi" Daria Pleića dobio je 280 tisuća kuna i "Simon čudotvorac" Petra Oreškovića 1,1 milijun kuna. Oni su već najavljeni za ovogodišnju 60. Pulu.

Dobitnike sredstava u kategoriji kratkometražnog filma predstavio je umjetnički savjetnik Antonio Nuić. Najviše, 430 tisuća kuna, dobio je Miroslav Sikavica za film "Zvir". Tin Žanić dobio je 210 tisuća za film "Manjača" o mladiću koji je odlučio raskrstiti sa životom, a HAVC je odobrio 260 tisuća kuna i za film "Zvjerka" Daine Oniunas Pusić.

Ivana Škrabalo je pak za film "Sanjala si da si sretna" dobila  230 tisuća kuna. Za razvoj dugometražnog igranog filma dodijeljeno je ukupno 440 tisuća kuna i to za četiri filma: "Čekajući Aleksi" Barbare Vekarić; "Kamenski bluz" Sare Hribar; "Moj privatni ratni zločinac" Ivone Juke i "Argentinski tango" Milivoja Puhlovskog, a 210 tisuća kuna dodijeljeno je i za razvoj šest odabranih scenarija.

U srpnju će biti objavljen drugi dio rezultata za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u kategorijama dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter