HAVC će sufinancirati dokumentarac o Tusti

Film o legendarnom Tusti snimat će Puljanin Andrej Korovljev
Film o legendarnom Tusti snimat će Puljanin Andrej Korovljev

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je rezultate javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2012., a među odabranim projektima su i tri dugometražna igrana filma - "Zvizdan" Dalibora Matanića, "Ivanova krizma" Branka Schmidta i "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana.

Prema novom pravilniku, odluke o financiranju donose se nekoliko puta godišnje, a ovaj je natječaj prvi od tri koraka, u srpnju će se ponovno objaviti kojim su još projektima odobrena sredstva, a potom vjerojatno još jednom do kraja godine. 

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar na konferenciji za novinare ocijenio je novouvedena pravila velikim "korakom naprijed" koji omogućuje veću dinamiku i da se, ustvrdio je, u punoj snazi koristi institucija razvoja scenarija i projekata te da neki projekti polako rastu, a drugi otpadaju ili se stavljaju sa strane.

Film "Zvizdan", kojemu je dodijeljeno 4,8 milijuna kuna, Antonio Nuić je ocijenio kao izrazito zanimljiv stilizirani autorski rad, a riječ je o Matanićevom omnibusu s tri priče o nemogućnosti ljubavi mladića i djevojke u malom mjestu u šibenskom zaleđu.

Za film "Ivanova krizma", nastao kao završni dio trilogije iz radionice Schmidt-Balenović, Nuić očekuje da će izazvati brojne polemike i kontroverze, no nije želio otkrivati previše o samom sadržaju, a filmu je odobreno 4,6 milijuna kuna. 

"Ljubav ili smrt" Daniela Kušana, kojemu su dodijeljena 4,2 milijuna kuna, treći je film iz serijala o malom detektivu Koku, nastalom prema romanu Ivana Kušana. 

Po Hribarovim riječima, zabilježena je "bogata žetva" kratkometražnih filmova, kontinuitet u cjelovečernjem i kratkom dokumentarnom filmu, zanimljiva selekcija u eksperimentalnom filmu te izbor osam animiranih projekata koji donose nešto novo i posebno.

Za ukupno 43 projekta odobreno je 21,9 milijuna kuna, a uz dugometražni igrani film najviše sredstava dodijeljeno je animiranim ostvarenjima (3,2 milijuna kuna). Među njima najviše je odobreno projektima Helene Bulaja "Mačkogradske zgodice o micama" (803 tisuće kuna) i Veljka Popovića "Deset stvari koje trebate znati o jelenima" (713 tisuća kuna).

Eksperimentalna produkcija potpomognuta je s nešto više od milijun kuna, a kratkometražna igrana s 1,9 milijuna kuna. Među devet kratkometražnih dokumentaraca, koji će se sufinancirati s 1,3 milijuna kuna, je i film Andreja Korovljeva "Tusta" o nedavno preminulom pjevaču pulske grupe KUD Idijoti, a među četiri dugometražna dokumentarca najviše je dobio film veterana Bogdana Žižića o slikaru Miroslavu Kraljeviću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter