Havarija i remont TE Plomin ruše kršanski proračun?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvoj polovici ove godine u Općini Kršan ostvareno je 14,3 milijuna kuna prihoda ili 30 posto od godišnjeg plana, a u isto vrijeme izdaci su iznosili 16,8 milijuna što je rezultiralo manjkom u proračunu od 2,5 milijuna kuna.

Za dio manjka razlog je obustava rada Termoelektrane Plomin II. zbog remonta koji je potrajao duže od planiranog i kvara uslijed požara na TE Plomin I. Zajedno s manjkom iz prethodnih godina minus u proračunu iznosi 5,6 milijuna kuna, rekao je u obrazloženju općinski načelnik Valdi Runko.

Najviše utrošeno za dovršetak vrtića Kockica

- Naknada za korištenje prostora (koje koriste proizvodna postrojenja za proizvodnju električne energije op.u.) u šest mjeseci ostvarena je u visini 50 posto i to je sve što možemo očekivati u ovoj godini, jer u zadnja tri mjeseca nije bilo proizvodnje, a time ni novih ulaza. Temeljem prihoda komunalnih doprinosa i naknada ostvarena su 2,5 milijuna kuna, prihodi od poreza iznose 2,5 milijuna kuna, što je 50 posto planiranog, pomoći unutar općeg proračuna ostvareni su u iznosu od 612 tisuća kuna. Prihodi od nefinancijske imovine realizirani su s 57 posto godišnjeg plana odnosno 920 tisuća kuna i to na temelju obročne prodaje stanova, prodaje građevinskih objekata i grobnih mjesta, ustvrdio je načelnik Runko dodavši da se općina nije dodatno zaduživala.

U rashodovnom dijelu za nabavu nefinancijske imovine utrošeno je 7,5 milijuna kuna (dovršetak izgradnje dječjeg vrtića Kockica, pješačke staze i priveza čamaca u Plomin Luci, parkirališta u Plominu), 5,5 milijuna kuna je utrošeno na materijalne rashode, za troškove zaposlenih 1,3 milijuna kuna, oko 1,2 milijuna kuna za donacije udrugama, turističku zajednicu i  poljoprivrednu zadrugu, milijun kuna za materijalne troškove, za davanja građanima i kućanstvima 880 tisuća kuna, a na pomoći Dječjem vrtiću Pjerina Verbanac i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Labin 700 tisuća kuna.

Žila kucavica poduzetnička zona, a ne HEP

- Ova proračunska godina neće izgledati kao lanjska koja je završila solidno. Realizacija projekata će ovisiti o eventualnom odobrenju sredstva putem EU fondova i Ministarstva regionalnog razvoja, kao i o proizvodnji u TE Plomin II. Sve će to utjecati na rebalans proračuna kroz desetak dana, rekao je Runko dodavši da će u njega ukalkulirati rizike poslovanja do kraja godine.

- Stavke koje su bile planirane jednostavno neće biti izvedive. Osim onoga što je nužno i svedeno pod hitne intervencije, kao i dio planske dokumentacije u vezi pripreme projekata gdje smo stali na pola puta. Sve ostalo čeka 2018. godinu i oporavak proračuna, kaže Runko.

- Kako mislimo nadoknaditi minus od pet milijuna kuna? Previše ovisimo o HEP-u, a žila kucavica za svaku zajednicu je poduzetnička zona. Puno je firmi imalo volju i ideju da ovdje grade, i zato sve svoje snage trebamo iduće godine usmjeriti u poduzetničku zonu, rekao je Boris Babić (IDS-SDP), dok Silvano Uravić (IDS-SDP) smatra da druge općine povlače mnogo više bespovratnih sredstava iz EE fondova. Esad Huskić (IDS-SDP) kaže da se radi o oglednom primjeru kako se cijeli proračun uruši kada se oslanja samo na jednu stavku. Slavko Rabar (HSU) smatra da treba sudski inzistirati na povratu "oduzete naknade za korištenje prostora za postrojenja TE Plomin", pa makar kompromisom.

- Za remont TE Plomin smo znali, ali havarija nije planirana. Proračun neće ostati u tolikom minusu, zaključio je načelnik Runko. (Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter