Havarija broda u Genovi, šestero poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje šest ljudi je poginulo, a cetvero ih je nestalo nakon što se kontejnerski brod "Jolly Nero" u utorak navecer zabio u kontrolni toranj luke u sjevernom talijanskom luckom gradu Genovi, po novim podacima talijanskih vlasti.

Kontrolni toranj, koji je visok 50 metara i nalikuje na one u zracnim lukama, urušio se nakon što je u njega udario pramac broda. Dvoje poginulih su dužnosnici talijanske obalne straže, a treci je lucki peljar, objavio je glasnogovornik obalne straže Filippo Marini.

Preostale tri žrtve koje su pronadene od jutros još nisu identificirane. Dvije su bile u urušenom liftu tornja koji je pao u more.

Cetvero ozlijedenih u nesreci prevezeno je u bolnicu. Dvoje ih je u teškom stanju. "Glavne ozljede su lomovi, smrskane kosti, teške tjelesne traume", kazao je Andrea Furgani, dežurni lijecnik bolnice u Genovi.

Do nesrece je došlo u vrijeme smjene osoblja pa je u tornju bilo 13 ljudi, više nego što je uobicajeno. "Vrlo je teško objasniti kako se ovo moglo dogoditi, brod nije trebao biti tamo gdje se našao", kazao je šef lucke kapetanije u Genovi Luigi Merlo za lokalni list Secolo XIX. "To je strašna tragedija, posve smo bez rijeci", dodao je.

Michele Di Lecce, glavni tužitelj u Genovi, otvorio je istragu i zasad mu je glavni fokus moguci kvar na brodskom motoru ili upravljackom mehanizmu.

Nesreca se dogodila oko 23 sata u utorak, po mirnom vremenu. "Jolly Nero", u vlasništvu lokalne tvrtke Ignazio Messina and Co, izlazio je iz luke uz pomoc tegljaca i pod kontrolom dvojice luckih peljara.

Televizijske snimke u srijedu ujutro pokazuju da je nakrivljeno metalno stubište jedino što je od tornja ostalo. Vide se i ronioci kako u vodi tragaju za nestalima. Jedan od vlasnika te obiteljske brodarske tvrtke Stefano Messina izjavio je mjesnoj televiziji da se ovako nešto nikada nije dogodilo. "Shrvani smo", kazao je.

"Jolly Nero" je 238 metara dug brod, bruto tonaže 40.600 tona. Istražitelji su se vec ukrcali na nj i poceli istragu o nesreci. Ovo je najveca pomorska nesreca u Italiji otkako je luksuzni kruzer "Costa Concordia" udario u podvodnu hrid i potonuo pokraj otoka Giglia u sijecnju 2012. U toj nesreci poginulo je 32 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter